Een aantal vrijwilligers van de Wereldwinkel. Vlnr. Joke Roerdink, Paula Hendriksen, aftredend voorzitter Wilma van der Donk, nieuwe voorzitter Joop Koopmanschap, Bernadet Pothof, Ria Kroekenstoel, Annie Raben en Henny van der Heide. Foto: Mark Ebbers
Een aantal vrijwilligers van de Wereldwinkel. Vlnr. Joke Roerdink, Paula Hendriksen, aftredend voorzitter Wilma van der Donk, nieuwe voorzitter Joop Koopmanschap, Bernadet Pothof, Ria Kroekenstoel, Annie Raben en Henny van der Heide. Foto: Mark Ebbers

'Een wereldwinkelcadeau is altijd een cadeau voor een ander'

Nieuwe voorzitter Wereldwinkel Groenlo

Door Mark Ebbers

GROENLO - "Het belangrijkste blijven onze doelstellingen. Ik borduur voort op wat Wilma heeft gedaan en eventuele veranderingen zullen zich wel aandienen tijdens het proces." Aan het woord is Joop Koopmanschap (62), sinds 1 november officieel de nieuwe voorzitter van de Wereldwinkel Groenlo.

Hij volgt Wilma van der Donk (65) op. Zij hanteerde de voorzittershamer sinds 2009 en is vol vertrouwen in haar opvolger: "Het is goed om na een bepaalde tijd wat anders te gaan doen. Het speelde al een paar jaar door mijn hoofd en toen kwam Joop op ons pad. Hij is creatief en gemotiveerd en staat helemaal achter de doelstellingen van de Wereldwinkel." Koopmanschap komt niet uit de wereld van de Wereldwinkels, maar raakte er snel thuis. Voor de overdracht liep hij een half jaar mee met Van der Donk en de overige bestuursleden. "Ze kunnen altijd op me terugvallen", zegt de ex-voorzitter, "maar ik wil Joop niet voor de voeten lopen." Ook na haar Wereldwinkel-tijd blijft Van der Donk actief op verschillende maatschappelijke gebieden. Zo is ze sinds twee jaar maatschappelijk begeleider/gezinscoach bij Vluchtelingenwerk, dit vrijwilligerswerk was vorig jaar praktisch een dagtaak, nu heeft ze het wat rustiger. Ook is ze betrokken bij het Taalcafé.

Prachtig pand
Van der Donk kijkt terug op een mooie tijd bij de Wereldwinkel Groenlo. "Zeker sinds we in 2011 in ons huidige pand zitten." De Wereldwinkel is gevestigd aan de Beltrumsestraat in de voormalige bakkerij van wijlen Wim Buve. In het interieur zijn de toonbank en verschillende andere onderdelen uit het tijdperk van de bakker intact gebleven, de verschillende verbonden ruimtes zijn juist licht en modern. "Met dank aan enkele jonge mensen die er met een frisse blik naar hebben gekeken", zegt ze. "Vroeger was de Wereldwinkel toch een beetje stoffig, een soort bruine kroeg." Erkentelijk is ze zeker ook voor de huurbaas: "Hij heeft het pand prachtig laten restaureren, onderschrijft onze doelstellingen en we betalen een erg schappelijke huur." Van der Donk had ook te maken met de economische crisis, die jaren waren ook voor de Wereldwinkel Groenlo niet gemakkelijk. "Er waren minder klanten. Nu hoeven we ook geen winst te maken voor onszelf, maar er vloeide zo natuurlijk minder geld naar de originele producenten". Uit exploitatieoverwegingen zijn sinds enige tijd ook verschillende Achterhoekse streekproducten in het assortiment opgenomen. Het past in de enige jaren geleden ingezette koers met een nieuwe winkelformule en nieuwe productlijnen. Een reis naar Nepal, die ze in 2013 samen met haar man Henk Gerrits maakte, heeft veel indruk op Van der Donk gemaakt. "We konden met eigen ogen zien hoe zinvol de Wereldwinkel kan zijn. Voor de volwassenen en voor de kinderen." Gerrits was in 1975 trouwens een van de initiatiefnemers van het verkopen van fairtrade-producten op de Grolse warenmarkt. Dat initiatief was een voorloper van de Groenlose Wereldwinkel, die in 1993 in zijn huidige vorm van start ging.

Vrijwilligers
De oud-voorzitter en de nieuwe voorzitter benadrukken beiden dat het bestuur het niet alleen kan. De circa 40 vrijwilligers, grotendeels afkomstig uit Groenlo, zijn van onschatbare waarde. Van der Donk: "We hebben dezelfde openingstijden als de reguliere winkels, dus er moeten heel wat uren gevuld worden." Koopmanschap vult aan: "En vaak staan ze met hun tweeën." Met name winkelcoördinator Peter Pothof hebben beiden hoog zitten. Van der Donk vat het samen: "Hij ís de wereldwinkel. Sinds een aantal jaren geassisteerd door Ria te Braak." De vrijwilligers zijn verdeeld over verschillende werkgroepen. Onder andere een werkgroep kerstpakketten, vanzelfsprekend extra actief in deze tijd van het jaar. Koopmanschap: "Bestel je fairtrade kerstpakket in onze winkel!" Bestaan de kerstpakketten al jaren, in 2018 wordt het bij de Groenlose Wereldwinkel ook mogelijk zelf samengestelde relatiegeschenken te kopen. Maar of je nu een cadeau voor iemand anders of voor jezelf koopt, Koopmanschap is stellig: "Een wereldwinkelcadeau is altijd een cadeau voor een ander." Veel zaken zullen 'onder' de nieuwe voorzitter worden voortgezet, sommige zaken zullen wellicht veranderen. Hoe dan ook, de doelstelling is voor Koopmanschap en Van der Donk duidelijk en onveranderlijk: een eerlijke prijs voor de kleine producenten, in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Producten met een verhaal, gemaakt en verhandeld met respect voor mens en milieu. Trade, not aid.

Organisatorisch is en blijft de Wereldwinkel Groenlo lid van de originele Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Daarnaast is er de jongere organisatie van wat Koopmanschap aanduidt als 'de dissidenten': Wereldwinkels Nederland. Ook zijn er door het land onafhankelijke Wereldwinkels, niet aangesloten bij een van deze twee organisaties. Het belangrijkste is volgens hem dat ze allemaal werken aan de doelstellingen van de Wereldwinkels. Om dat te kunnen blijven doen kan ook de Groenlose vestiging er vrijwilligers bij gebruiken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden in de Wereldwinkel aan de Beltrumsestraat 28 in Groenlo bij een van de medewerkers, of een e-mail sturen naar info@wereldwinkelgroenlo.nl ter attentie van Medewerkerszaken. Voor informatie kan men terecht bij Joop Koopmanschap tel. 0544-464506.

reageer als eerste
Meer berichten