Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

All you need is love

Algemeen Columns

All you need is love

Beste mensen, beste genieters van deze krant, beste lezers van deze column, beste allemaal. Allereerst wens ik iedereen alle geluk en gezondheid, alsmede alle liefde in het nieuwe jaar 2018. En dit onder het mom van All you need is love! Dat ik deze in vele opzichten populaire kreet aanhaal, betekent niet dat ik het met u wil hebben over het in de gehele wereld bekende popnummer van de Britse band The Beatles. Nee, wel over de afgelopen feestdagen, waarbij deze hartenkreet centraal stond in de beleving van het jaarlijkse Kerstfeest en dientengevolge in tal van tv-programma's en daarbij in het bijzonder in de op Kerstavond uitgezonden All you need is love Kerstspecial.

Toegegeven, het is een programma waar ik in huiselijke kring met veel plezier naar kijk. Niet dat ik daarin doorsla, want een romantische komedie als Love Actually, die eveneens in de dagen rond Kerstmis speelt, laat ik wel aan mij voorbij gaan. De Kerstspecial, dit jaar al weer de 26e editie met de bekende 62-jarige Robert ten Brink als boegbeeld, is reeds jaren achtereen mateloos populair en scoort dientengevolge gigantisch hoge kijkcijfers. De afgelopen jaren zelfs tussen 2½ en 3 miljoen kijkers. Aantallen die het NOS Journaal van 20.00 uur overtreffen. Overigens is het niet alleen dit tranentrekkende liefdesprogramma dat mijn, beter gezegd onze aandacht trekt. Dit jaar hebben wij ook met veel plezier gekeken naar Joris' Kerstboom en het Kerstconcert van André Rieu. De boom van Joris Linssen stond deze keer niet alleen in het vertrouwde Den Bosch, ook deed de voor dit soort programma's vakbekwame presentator de steden Apeldoorn, Deventer, Dokkum, Emmen, Leerdam en Leiden aan. Indrukwekkend zijn de verhalen, die interviewer Linssen bij de bezoekers naar boven weet te krijgen. Mensen die in het afgelopen jaar een bijzondere levensgebeurtenis hebben ervaren. Het concert 'André Rieu viert Kerst in Londen' was in mijn beleving fenomenaal. Zo goed zelfs, dat ik het inmiddels tweemaal heb teruggekeken. Het toporkest met formidabele, zowel muzikale als vocale solisten met in een hoofdrol de drie Platin Tenors uit Tasmanië, Hongarije en Frankrijk en een drietal bijna niet te overtreffen sopranen.

Na een vuurwerkrijke jaarwisseling in dit land en een bij mijn weten rustige overgang van 2017 naar 2018 in onze gemeente Oost Gelre, staan wij met ons allen aan het begin van weer een nieuw jaar. Wat zal 2018 ons brengen? Het is een cliché, ik weet het, maar hopelijk veel geluk en gezondheid. Wat zijn verder de verwachtingen in de wereld, op landelijk niveau en als laatste maar daarom niet minder belangrijk in onze eigen gemeente Oost Gelre? In de huidige wereld wordt ook in 2018 met angst en beven uitgekeken naar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waar de maar voortdurende oorlog wordt gedomineerd door Iran, Saoedi Arabië, Rusland en de VS. Een oorlog waarbij geen enkel middel wordt geschuwd, dus ook het terrorisme niet. Dientengevolge zullen ook het aantal terreuraanslagen, waar dan ook in deze wereld, eerder toe- dan afnemen. Zal verder de Amerikaanse president Ronald Trump zich staande houden als een despoot, die niet uit de dagelijkse actualiteit is weg te slaan?

In eigen land en dat dichter bij huis is de hoop gevestigd op consolidatie en mogelijk verdere uitbreiding van de economische groei. De vraag daarbij is hoe het Kabinet Rutte III zich verder manifesteert. Wanneer ik de deskundigen op dat terrein moet geloven, komt deze nieuwe regering in 2018, mede door de vertegenwoordiging daarin van maar liefst vier partijen, in zwaar weer. Kijkende naar de gemeente Oost Gelre, is het te hopen dat de hier op alle terreinen aanwezige goede bedoelingen om samen te werken en daardoor burgers met elkaar te verbinden een vervolg krijgen. Naast diverse belangrijke gebeurtenissen, waar ik in een later stadium op terug kom, staat er ook weer een belangrijke politieke verkiezing op het jaarprogramma, in dit geval die van de gemeenteraad op 21 maart 2018. Maar ook daarover later meer. Vooralsnog in het kader van deze bijdrage alle aandacht voor een belangrijke levensbehoefte: All you need is love!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant