Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen Columns

Volgens de Torenwachter doet Groenlo er nog een extra rondje bij

Nee, beste Grollenaren, dat vind ik niet. Jullie mogen natuurlijk zelf weten wat jullie vinden, maar ik vind van niet. Het was de afgelopen week voor sommigen een opzienbarend bericht dat Oost Gelre en Amsterdam een soort jumelage zijn aangegaan, of aangaan of de poging daartoe doen die kant op te gaan of althans het voornemen daartoe hebben, de intentie enzovoort. Dat ze van Amsterdam naar Zieuwent gaan lopen vind ik mooi, maar dan zou ik zelf ook Mariënvelde daarbij inschakelen. Dat is immers een bedevaartplaats en na de stille omgang van Amsterdam mogen ze daar ook eindelijk wel eens wat terugdoen. Of niet dan?

Aardig bericht, maar dat was toch niet echt mijn bericht. Mijn bericht stond verder weggeplaatst in de Groenlose Gids, bijna gesneuveld door alle verbale en geschreven geweld over die jumelage of vrijage met Amsterdam. Je leest zo over zo'n in de luwte geplaatst bericht heen, maar ik niet. Ineens kwam de kop van het artikel in beeld: "Schaatsbaan op Grolse Weiden".

Asjeblieft, dankjewel. Mijn vrienden hadden weer iets bedacht; de Grolse IJsmeesters! Jawel, ze zijn d' r weer. Met die jongens heb ik al vele jaren een hechte band. Ze hebben me al verschillende keren op de vingers getikt, gecorrigeerd en verbeterd. Ik herinner me nog een artikel van mij waar ze op reageerden. Mijn verhaal was 600 woorden lang, maar zij hadden een weerwoord dat drie keer zo lang was. Dan weet je wel dat je een heleboel verkeer hebt gedaan als zij daarvoor een zo lange schriftelijke reactie nodig hebben. En dan hadden ze alleen nog maar de hoofdfouten van mij belicht! Maar zo kweek je wel vrienden, niet alles maar voor zoete koek (en zopie) slikken, maar gewoon zeggen waar het op staat. Dat breekt het ijs, hoewel dat woord voor ijsmeesters natuurlijk wat complicerend werkt.

Ik heb zelfs een keer de Grolse Grachtentocht mogen openschieten. Ze dachten natuurlijk: ach die Torenwachter, eigenlijk is-ie de beroerdste ook nog niet en dus gunnen we hem dat. Hartstikke leuk idee, maar toen ik kwam aanlopen was de schaatsmeute eigenlijk al gestart, maar ik mocht toch voor de achterblijvers het startschot doen, wat voor de hele snelle schaatsjongens tevens ook het finishschot was. Ik droom er soms nog van.

Maar nu willen de Grolse IJsmeesters een schaatsbaan aanleggen op de Grolse Weiden; op een plek dicht tegen de stad aangehurkt en zo dicht bij de gracht dat je daar als het echt lekker begint te vriezen zo naar kunt oversteken. Eigenlijk is het een soort busstation; je kunt zo overstappen. Het wordt een leuk baantje en dus ook een rondje erbij. Even had ik zelf nog gedacht om dat op de Halve Maan te doen; dan heb je een klein rondje en dan later de bocht gewoon wat ruimer nemen en dus een groter rondje. En het woord 'rondje' moet elke rechtgeaarde Grollenaar toch enorm aanspreken of niet dan?

In het artikel stond ook dat de IJsmeesters hopen dat het snel goed gaat vriezen. Dat hoop ik ook. Ik wens vurig dat binnen no time de gracht is dichtgevroren en dat niemand meer door het ijs kan zakken. Dat 'zak is lekker door' het zelfs met carnaval niet redt.

Ik meende van de week al een IJsmeester incognito langs de gracht te zien struinen. Het zal toch niet zo zijn dat die weergoden 'daarboven' niks op ons uitdoen? Er zal toch nog wel één jofele weergod te vinden zijn die ons niet door het ijs laat zakken?

Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant