" " " "
Juul en Minou lezen hun proclamatie voor. Foto: Henri Walterbos
Juul en Minou lezen hun proclamatie voor. Foto: Henri Walterbos

Juul en Minou dertiende Jonkheer en Jonkvrouw der Tönnekes

GROENLO - In een bomvol Tönnekshuus, café Kras, was het wederom dringen geblazen voor het podium om maar niets te missen van de onthulling van de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw. Mobieltjes in de aanslag voor het eerste kiekje van of met de nieuwe hoogheden en massaal juichen als dan eindelijk bekend is geworden wie de opvolgers zijn van Jonkheer Daan Schuurmans en Jonkvrouw Sylke Groot Zevert. In een legerambiance, thema 'Make love, not war', compleet met camouflagenetten en heuse tanks, ontspon zich een zinderende ontknoping, compleet met opzwepende muziek. Bij de eerste tempoversnelling in het nummer 'Power,' sprongen ze met een knal uit een tank: Jonkheer Juul Schuurmans en Jonkvrouw Minou Harbers. Uitzinnige taferelen zijn het gevolg.

Door Henri Walterbos

Proclamatie
Als de Tönnekesleden de bühne vrijmaken en de eigen Tönnekston klaar staat, is eindelijk het moment daar. De nieuwe hoogheden mogen in hun maidenspeech eindelijk vertellen dat zij de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw zijn, na maanden van zware geheimhoudingsplicht. Uiteraard komen in de proclamatie zaken voorbij die Grolse jongeren bezig houdt. Al die jubilea van Grolse verenigingen, Juul en Minou hebben er niet veel mee; 'Al die Grolse verenigingen bunt heel drok met hun jubileum in de weer. Wi'j as Tönnekes goat gewoon elk joar alderbastend te keer.'

De rivaliteit tussen Groenlo en Lichtenvoorde hebben deze rasechte Grolse jongeren met de paplepel ingegoten gekregen. Een proclamatie is niet compleet zonder een opmerking over deze al eeuwenoude broedertwist: 'Die humor met die Lechtenvoordse Kei in onze Grachte was natuurlijk flauwe kul. 't Is net as met carnaval, ok daorvan hebt ze geen enkel benul'. Uiteraard luid gejuich. Evenzo bij 'In de ni'je escaperoom mot i'j binnen twee uur weer boet'n staon. In ons vertrouwde Tönnekeshoes zal 't noa twee uur pas echt los goan'. Afgesloten werd met het motto waaronder de Tönnekesscepter gezwaaid wordt: 'Wi'j kriegt d'r gin genog van!'.

Voor debuterend Tönneke Daan Harbers kreeg de avond wel een heel onverwachte wending. Staat hij klaar om de toneelploeg te helpen om het podium zo snel mogelijk te ontruimen als de nieuwe hoogheden tevoorschijn komen, komt zijn eigen zus tevoorschijn als Jonkvrouw.

Meer berichten