Het Vokalensemble Osnabrück. Foto: PR
Het Vokalensemble Osnabrück. Foto: PR

Koormuziek in Barokkerk Zwilbroek

ZWILBROEK - Op zondag 18 maart klinkt in de Barokkerk Zwilbroek koormuziek uit de renaissance, de vroege barok en de moderne tijd. Te gast is het Junge Vokalensemble Osnabrück met werken voor de passietijd van Heinrich Schütz, Johann Walter, Henry Purcell en de Letse componist Rihards Dubra.

'Tristis est anima mea' – 'Bedroefd is mijn ziel'. Met deze woorden drukt Jezus zijn angst op de Olijfberg uit voor zijn naderende lijden aan het kruis. De Leipziger Thomascantor en Bachvoorloper Johann Kuhnau heeft deze woorden in een indrukwekkend en aangrijpend motet getoonzet. In een zeer gedifferentieerde muzikale uitleg van de tekst verklankt Kuhnau zowel de smart en de droefheid als ook het ongebroken vertrouwen, dat hij hoort in de woorden "En ik zal gaan om geofferd te worden – geofferd voor jullie."
Het Junge Vokalensemble Osnabrück brengt deze verklanking bij het concert in de Barokkerk Zwilbroek ten gehore. Ook de andere vocale composities van het programma hebben gedifferentieerde en artistieke verklankingen van teksten uit de liturgie van de lijdenstijd.
Het Junge Vokalensemble Osnabrück werd in juni 2015 door leden van het kamerkoor van de universiteit Osnabrück opgericht. De negen zangeressen en zangers verbindt een enthousiasme voor de geestelijke en profane vocale muziek van alle tijdperken, waarbij ze een bijzonder accent leggen op de geestelijke muziek van de renaissance. De uitvoering van deze muziek kenmerkt zich door de zuivere, levendige klank van hun jonge stemmen.
Het concert in Zwilbroek begint om 16.30 uur. De entree is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Reageer als eerste
Meer berichten