Kijkjes van de Grolse Stadstoren

De Torenwachter over het wonder van het Oost Gelderse coalitieprogramma

Het zal toch niet zo zijn, beste Grollenaren, het zal toch niet zo zijn, dat jullie nog nooit gehoord hebben van het Coalitieprogramma 2018-2022 van CDA en VVD, waarmee we de komende 4 jaar van deze gemeente nog meer maken dan het al schijnt te zijn? Het programma heet 'volle kracht vooruit'. Dat jullie het nu ook weten. Dat het jullie nu niet meer kan ontgaan. Ik vind het een soort ereplicht om deze melding op me te nemen.

Wat een titel hé. Dat je dat überhaupt kunt uitdenken. Ik dacht in mijn eenvoud, dat het eigenlijk was 'met volle kracht vooruit', inclusief dus dat lidwoord. Dat die volle kracht je als het ware meeneemt, je partner wordt, je metgezel op weg naar het succes, maar wellicht is dat weer oud gepruts van mij. Maar die samenballing op zich: volle kracht vooruit, een juweel lijkt het wel. Maar in mijn familie, die het altijd beter weet dan ik en ook denk ik dan jullie, ontstond echter de vraag: ze zeggen 'vooruit', maar welke kant op?

Tegen een kind kun je nog zeggen: goed opletten op school, dan kom je vooruit. Zo'n kind begrijpt dan dat-ie naar de volgende klas moet, anders gaat-ie eigenlijk terug. Dus vooruit is hoger in die kinderwereld. Later als je een baan hebt moet je ook vooruit, ja, met salaris en met aanzien. Je moet steeds vooruit, je kunt geen kant op. Eigenlijk is vooruit dus een wrang woord; het vreet aan je. Het is prestatiegericht, want hoe meer je vooruitgaat, hoe meer drang er komt om nog meer vooruit te gaan.

Maar in de politiek heeft vooruit een andere dimensie. Vooruit kan heel goed betekenen dat je daardoor juist achteruit gaat; het ligt er maar aan wat voor standpunt je huldigt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: hoe meer wegen we aanleggen, hoe sneller we overal zijn en zeker als ook nog eens de maximumsnelheid wordt verhoogd. Dan kom je echt snel vooruit. Maar tegelijkertijd gaat het milieu daardoor volgens anderen juist steeds meer achteruit en in die redenering gaan we dus bij het vooruitgaan steeds meer achteruit. Hoe sneller we vooruitgaan hoe sneller we steeds achteruitgaan.

Noh, aj zo redeneert dan kriej 't dus nooit in orde, hoor ik jullie roepen.

En nu vind ik het zo fijn, dat in dat coalitieprogramma over die sombere en zure gedachten van mijn familie met geen woord wordt gerept. Ze gaan van alles doen, maar dan ook van alles. Het is geweldig wat er allemaal op het programma staat. Je kunt je ogen eigenlijk niet geloven als je het leest. Je snakt gewoon naar adem. Je wordt van de ene activiteit in de andere ondergedompeld.

Een mens heeft nog weleens - althans, ik heb dat vaak - dat je denkt: 't is vandaag mooi geweest, bekieketoe. Dat lees je niet in dat program; het zijn allemaal stevige plannen, ferme stappen; de dadendrang druipt van de pagina's of van het beeldscherm. Steeds opnieuw maar naar optimisme en naar resultaat neigende zinnen die maar achterelkaar blijven aanrollen. Echt waar; toen ik het uithad had ik het helemaal gehad. Ik was murw geslagen, ik dacht: het kan toch niet zijn dat mensen zoveel dingen doen en zo lang achterelkaar. Goh, wat snakte ik naar een lege pagina. Naar een nietszeggend bericht in de geest van: en datte we toffe jongens en zijn of zo.

Maar niks, helemaal geen jofele dingen, alleen vooruit met de geit.

Voor- of achteruitgang, het is in ieder geval gang..


Torenwachter

Meer berichten