Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Volgens de Torenwachter kunnen we het hier nog groener maken

Beste Grollenaren, hebben jullie eigenlijk ook een hekel aan dat soms heel pietluttige gedoe van mensen? Ja, geef toe, jullie denken ook weleens: wat een 'kleine luyden' geleuter, wat een benepenheid, wat een armetierig gedoe, wat een truttigheid. Oké, we zitten wat dat betreft op dezelfde level, zelfde golflengte, want ik heb er eveneens een enorme hekel aan. En dan hebben we dus nu een band, een gemeenschappelijk uitgangspunt. Maar het vervelende is dat ik het vandaag toch even over klein bier, zoals dat heet, wil hebben. Het kan niet anders, althans volgens mij. Liever had ik deze keer gesproken over schuimende glazen bier die in de schaduw van een rustiek gelegen lokaliteit kunnen worden gedronken. Maar nee, truttigheid, benepen gedachten, dat wordt het.

Jullie kennen allemaal wel een tante Tonia die nooit ophoudt te klagen over te veel herfstbladeren op de stoep, over te veel zonlicht in het tuintje omdat de buurman een mooie boom die schaduw gaf maar zo heeft gekapt. En zonder vergunning! En de gemeente doet daar weer niks aan. Tante Tonia is ook verbolgen over het feit dat de gemeente de straat niet schoonveegt na sneeuwbuien en dat het dan spiegelglad is. Tien jaar geleden heeft ze daardoor een val gemaakt en nóg voelt ze de pijn. Die gemeente! Hoewel er nu nog geen sneeuw ligt is tante Tonia toch al ontstemd, want je zult zien dat ze straks weer niet gaan vegen. Maar wel elk jaar belasting heffen! Dag tante Tonia.

We hebben een nieuw en groot parkeerterrein op de Wheme waar alle bezoekers met al dan niet glimmende voitures probleemloos kunnen parkeren als ze naar de Mattelier willen, naar de Markt of naar de kerk. Groots aangepakt, veel plaatsen, strak aangelegd, geen tegel ligt scheef, de afvoer van hemelwater zal ongetwijfeld meer dan goed zijn en verder dus niet zeuren. Of neet dan?

Maar zelf vind ik dat dit mammoetparkeerterrein toch wel erg stenig is, als ik het zo mag uitdrukken. Het is één grote vlakte, strak gelegd maar het is en blijft puur een stenenvlakte. Ja, dat heb je nodig als je auto's wilt parkeren Torenwachter, want je kunt ze toch moeilijk in de kerk plaatsen, hoewel daar op zich wel ruimte voor zou zijn.

Wat ik me afvraag is dit: zou het niet wat groener hebben gekund op dat parkeerterrein? Oké, er zijn wat bomen geplant, maar het zou op de bodem veel groener kunnen door al die heuveltjes en ophogingen enzovoort 'groener' uit te voeren. Ik denk dat met dezelfde kosten een parkeerterrein zou zijn gecreëerd dat er met eenzelfde oppervlakte toch wat vriendelijker uit zou zien. Met zo'n groot terrein moet je toch zoeken naar alternatieven. Het is daarom vind ik zo opvallend omdat in Groenlo de laatste jaren juist prachtige groene gebieden zijn aangelegd, bijvoorbeeld langs de gracht. Je kunt altijd wel zeuren, maar dat is echt mooi.

En het zou nog mooier zijn geweest als dat op het grote parkeerterrein ook zou zijn gerealiseerd. Je kunt vaak met inventiviteit mooiere doelen bereiken.

Nu staan er rond dat terrein nog een aantal panden waarvan de bestemming nog wat onduidelijk is. Als het parkeerterrein nog groter zou worden dan is dat wellicht een ideale mogelijkheid om mijn wens voor een wat 'groener' gebied in te kleuren. Oké, nu hou ik er over op. Ik heb mijn 'klein bier' gezegd en we laten ook de gram en de toorn die tante Tonia tentoonspreidt verder ongemoeid.


Torenwachter

Meer berichten