Bennie Oostendorp: Vrijwilliger van de maand juni in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Bennie Oostendorp: Vrijwilliger van de maand juni in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

De Mattelier is het tweede thuis van Bennie Oostendorp

Algemeen

Vrijwilliger van de maand

GROENLO - Wanneer geboren en getogen Grollenaar Bennie Oostendorp (77) wordt geconfronteerd met de opmerking dat het Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier is verworden tot zijn tweede thuis, verschijnt er een brede lach op het gezicht van de man die geen plaats op de voorgrond ambieert. Iemand die moet worden gezien als een bescheiden, onopvallende vrijwilliger, maar achter de schermen bergen werk verzet. Vrijwilligerswerk dat te allen tijde is afgestemd op maar één doel, het bewerkstelligen van een goede financiële huishouding voor de organisatie waarvoor hij zich inzet.

Door Theo Huijskes

Bennie Oostendorp is op 30 december 1940 geboren aan de Lichtenvoordseweg in Groenlo, in een gezin met twaalf kinderen, waarvan er nog acht in leven zijn. Na zijn schoolopleidingen heeft hij 40 jaar gewerkt bij eerst PTT en later PostNL. "Ondanks dat ik mij in al die jaren behoorlijk heb opgewerkt, had ik achteraf gezien twee aspecten anders aan moeten pakken. Ten eerste het feit dat het bij mij altijd uit den boze was om Groenlo te verlaten voor een hogere functie elders in dit land. En daarnaast het nu nog steeds levende besef dat ik niet op 57-jarige leeftijd al had moeten stoppen. Maar van de andere kant geeft het mij wel voldoening dat ik de vrije tijd heb kunnen en nog steeds kan invullen met nuttig werk ten behoeve van de gemeenschap."

Een uitstekende sfeer
Sinds 2004 gescheiden levend en alleen wonend, geniet Bennie Oostendorp met volle teugen van zijn beide dochters Annemarie (49) en Marloes (47), die hebben gezorgd dat hij een super trotse opa is van vijf kleinkinderen: drie meisjes en twee jongens. "De Mattelier is daarnaast een uitvalsbasis. Ik ben met dit werk circa zestien jaar geleden begonnen bij toen nog de Stichting Kerkelijk Cultureel Centrum met de drie onderdelen RK Begraafplaats, Ventura en CC De Bron. Later is De Bron zelfstandig doorgegaan en timmeren wij nu als SCC De Mattelier met een groep, bestaande uit bijna 80 vrijwilligers, behoorlijk aan de weg. Er wordt hier op een voorbeeldige wijze gewerkt en vooral samengewerkt. Grote bewondering heb ik voor bepaalde categorieën vrijwilligers, zoals de 70- en zelfs 80-plussers die de schoonmaakdienst invullen. Verder heerst hier een uitstekende sfeer en is er sprake van een grote mate van gemoedelijkheid. Dit alles zorgt voor een optimaal werkklimaat. Fijn dat ik daar met de behartiging van administratieve, financiële en belastingzaken onderdeel van mag zijn."

Stoomhoutzagerij Nahuis
Betrokken is Bennie ook bij het wel en wee van Stoomhoutzagerij Nahuis. Als penningmeester en tevens lid van het dagelijks bestuur bekleedt hij een niet onbelangrijke functie. Oostendorp, die alle vergaderingen bijwoont en iedere woensdag even een kijkje neemt bij de aan de Winterswijkseweg werkzame enthousiaste vrijwilligersgroep, maakt zich wel zorgen over de huidige situatie ter plekke. De zorg heeft te maken met de meer dan honderd jaar oude stoomketel, die vanwege de aanwezigheid van asbest de tweejaarlijkse keuring niet heeft doorstaan. "Niet alleen het feit dat als gevolg hiervan de stoomhoutzagerij als toeristische trekpleister dit jaar niet in bedrijf komt, maar nog veel meer de specialistische asbestverwijdering gaat ons klauwen met geld kosten. En het is ook nog maar afwachten of de ketel vervolgens wel door de keuring komt. Een sombere ontwikkeling derhalve, waarvoor niet direct een oplossing voorhanden is."

Geologie als hobby
Het feit dat geologie of volgens zijn eigen zeggen 'lekker in de aarde wroeten' al 40 jaar een hobby is van Bennie Oostendorp, heeft van hem ook een serieuze vrijwilliger gemaakt van de afdeling Winterswijk van de Nederlandse Geologische Vereniging. Voor die afdeling, waartoe ook Groenlo behoort, maakt Oostendorp zich - hoe kan het eigenlijk anders - verdienstelijk als penningmeester. "Mijn vrijwillige inbreng heeft zelfs tot gevolg gehad dat ik samen met Henk Gerrits ook enkele jaren deel heb uitgemaakt van het landelijk hoofdbestuur van deze vereniging." De bewoner van een appartement aan De Kievit in Groenlo behartigt ook financiële zaken ten behoeve van de Vereniging van appartement-eigenaren. "En om volledig te zijn, wil ik niet onvermeld laten dat ik ook nog behoor tot het onderhoudsteam van tenniscomplex De Blanckenborg. Met dien verstande dat een chronische schouderblessure mij er van weerhoudt om mij daarvoor op dit moment verdienstelijk te maken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant