Vrijwilliger Willy Ribbers druk in de weer met het besproeien van de velden. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger Willy Ribbers druk in de weer met het besproeien van de velden. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Vrijwilliger van de maand

Willie Ribbers (van de Mulder) is getrouwd met Beltrum

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Met Willie Ribbers (72), in Beltrum en omgeving beter bekend als 'Willie van de Mulder', ten behoeve van deze krant een gesprek aangaan, betekent koers zetten richting sportpark 'De Sonders' oftewel de thuisbasis van voetbalvereniging Vios. Zeker in de huidige periode, waarin weken achtereen een met uitzonderlijke droogte gepaard gaande warmte overheerst, is Ribbers bijna dag en nacht in touw om als hondstrouwe vrijwilliger van de Beltrumse voetbalclub de natuurgrasvelden van Vios optimaal te besproeien. Een niet te onderschatten klus, waarmee niet alleen veel tijd, maar ook veel energie gepaard gaat.

Willie Ribbers, geboren op 10 juni 1946 in een gezin met elf kinderen, is niet voor niets uitverkoren om in deze maandelijkse rubriek in de schijnwerpers te worden gezet. Wij hebben het hier wel over iemand, die op alle mogelijke terreinen binnen de gemeenschap Beltrum bereid is om de handen uit de mouwen te steken. "Het doen van vrijwilligerswerk geeft mij een goed en voldaan gevoel", aldus de nuchtere echtgenoot van de in Groenlo geboren Silva Ars. Willie en Silva trouwden in 1973 en werden de gelukkige ouders van de dochters Rinanda en Daisy en de trotse grootouders van een viertal kleinkinderen: twee meisjes en twee jongens, waarbij Willie direct de kanttekening maakt dat er van dit kwartet mogelijk één goeie voetballer deel uitmaakt. Naast het vele vrijwilligerswerk voert Willie ook nog op één dag per week zijn oorspronkelijke beroep van chauffeur uit. "Ik ben tientallen jaren chauffeur geweest, waarbij ik circa 25 jaar op het buitenland heb gereden. Een prachtige job, die ik nu nog in beperkte mate uitoefen voor het bedrijf Müller in Holten."

Kerk en kerkenpaden
Ook de RK Kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Beltrum maakt dankbaar gebruik van het vrijwilligerswerk van Willie Ribbers. Een belangrijk onderdeel van dat werk is het sneeuwruimen in de winter bij en rond de kerk. Werk dat altijd wordt uitgeoefend voor dag en dauw oftewel vóór het moment waarop zich het merendeel van de auto's op de weg begeeft. "Daarnaast ben ik collectant in de kerk tijdens de verschillende diensten en kunnen ze op mij te allen tijde een beroep doen voor allerlei onderhoudswerkzaamheden in en aan de kerk." Een afgeleide van de kerk zijn de bekende Beltrumse kerkenpaden met een lengte van meer dan 20 kilometer, die worden beheerd door de Stichting Fiets- en Wandelpaden Beltrum e.o. "Ten behoeve van die stichting ben ik één dag in de week, bijna altijd de woensdag, beschikbaar om het gras te maaien en overige hand- en spandiensten te verrichten. Ook in dit geval bijzonder eervol en bovenal dankbaar werk."

Wielrennen organiseren en bedrijven
Als liefhebber van de wielrensport heeft Willie Ribbers circa 30 jaar de 'Lus van Beltrum' - een jaarlijkse, in het eerste weekend van november te houden veldtoertocht - georganiseerd. "Na voorheen Race- en Toerclub De Stofwolk uit Eibergen is thans Wielerclub Keitrappers uit Lichtenvoorde de overkoepelende vereniging van deze ATB-tocht", geeft Ribbers aan. "Eigenlijk ben ik tegelijkertijd met Joop Ribbers, de in deze regio bekende oud-wielrenner, met fietsen begonnen, zij het dat ik altijd heb deelgenomen aan wedstrijden waarvoor geen licentie nodig was. Tegenwoordig probeer ik iedere zondag nog een afstand van 40 tot 50 kilometer te fietsen. Een door mijzelf aangemerkt hoogtepunt bereikte ik rond mijn 65ste levensjaar, toen ik heen en terug naar Lourdes in Frankrijk fietste, hetgeen betekent 1.400 kilometer heen en 1.400 kilometer terug. Een prachtige, onvergetelijke tocht."

Naast de wielersport en het beoefenen van de denksport dammen, alsook het bieden van de helpende hand aan Festunique, staat het voetballen en daarbij de club Vios centraal in het leven van de mens en de vrijwilliger Willie Ribbers. "Ik heb gevoetbald en ben scheidsrechter geweest en ben nu 'allemachtig drok' als vrijwilliger bij Vios. De zogenoemde Ondergrondse staat daarbij centraal. Hierbij ben ik iedere maandag van de partij om onder andere de schoonmaak van de negen kleedkamers voor mijn rekening te nemen. Daarnaast zorg ik voor het repareren van alle doelnetten en draai ik kantinediensten. Maar zoals aangegeven, staat op dit moment alles in het teken van het besproeien en het op die manier in een goede staat handhaven van een drietal velden, waaronder het extra grote trainingsveld."


'Vrijwilliger van de maand' is een rubriek in de Groenlose Gids en verschijnt in het geval van een Beltrummer ook in Achterhoek Nieuws Berkelland.

Meer berichten