Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Drugsgebruik

Algemeen Columns

De Torenwachter: kennelijk raakt drugsgebruik ook bij ons in gebruik

Ik vond het toch wel een opvallend bericht vorige week in onze eigen Groenlose Gids over het drugsgebruik in Oost Gelre, beste Grollenaren. De kop van het artikel loog er ook niet om: 'zorgen om drugsgebruik in Oost Gelre'. Dat schijnt hier hand over hand toe te nemen en volgens het bericht heeft tijdens de raadsvergadering een van de raadsleden het probleem aangekaart. Het schijnt zo te zijn dat in uitgaansgelegenheden in Oost Gelre het gebruik van cocaïne al als 'heel normaal' wordt beschouwd.

Je leest zo'n bericht en dan ga je als burger van Groenlo en ook van Oost Gelre - maar in eerste instantie van Groenlo, ik zeg het er toch nog even nadrukkelijk bij - informeren wat de man in de straat hier er nu van vindt. Ik hoorde kreten als 'Groenlo is het Volendam van de Achterhoek'. Kennelijk gaat dat in Volendam ook zo heftig met die drugs, of zou de goede man bedoeld hebben dat er hier net als in Volendam ook veel goede zangers zijn of voetballers? Dacht niet dat-ie dat bedoelde. Ik moet jullie eerlijk bekennen dat het drugsgebruik met alle ellende van dien volledig aan mij voorbijgaat. Ik weet er echt helemaal niks van, sterker nog: ik heb zelfs nog nooit van die pillen gezien die je bij elk groot of klein nachtfestijn behoort in te nemen en die kennelijk tot de standaarduitrusting van de professionele uitgaanders behoren. Heeft ook met leeftijd te maken.

Wat ik nog wel weet is dat je softdrugs hebt en harddrugs en dat volgens de normen gebruik daarvan niet goed is en dus moet worden verboden, of half verboden. En omdat het verboden is zit het dus altijd min of meer in de illegaliteit en moet er ook tegen opgetreden worden. Zelf heb ik in mijn familie altijd met stelligheid verkondigd dat je het drugsgebruik niet zou moeten verbieden. Het is de verantwoordelijkheid van de mens zelf. Maar dat was mijn familie helemaal niet met me eens. Dit is weer eens een van je volledig verkeerde inzichten, zei er een. Ja, als je dat in een gesprek als uitgangspunt neemt, wordt discussie natuurlijk helemaal zinloos. Ik vraag me ook altijd af als je drugs helemaal vrijlaat of dat dan uiteindelijk zou leiden tot een toename van het gebruik. Ik denk zelf van niet en begrijp daarmee dan tevens dat ik ineens een soort van progressief standpunt inneem. Waarvan akte!

Eigenlijk zou je via intensieve voorlichting, niet alleen op scholen overigens, en een uitgebreide campagne het zover moeten zien te krijgen dat mensen ervan afzien.
Ik begrijp best dat als je in een situatie zit waarin het gebruik van harddrugs tot verwoestende omstandigheden leidt, je daar anders over denkt.

Maar anderszins denk ik ook dat je het met een verbod niet redt. Het schijnt zo te zijn dat je overal aan dat 'spul' kunt komen als je de weg maar weet en die weten ze te vinden. Dat je in het donker in half verlaten krotten of obscure plekken toch de gewenste hoeveelheden kunt kopen. De inventiviteit van de mens in dat soort situaties is altijd opzienbarend.

Met alleen een simpel verbod het probleem proberen op te lossen, lijkt me niet de juiste weg. Doe je alleen aan bestrijding en opsporing, dan blijf je toch achter de feiten aanlopen. Dweilen met de kraan open, dat is het dan.

Ik begrijp overigens uit de berichten dat de gemeente ook aanstuurt op meer voorlichting en campagnes.

Gemakkelijk zal het niet zijn, noodzakelijk wel.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant