Het beleven van bier bij Brouwhoes Bier Experience. Foto: PR
Het beleven van bier bij Brouwhoes Bier Experience. Foto: PR

Bier Experience en andere ambachten

LIEVELDE - Veel aandacht voor ambachten en vooral voor bierbrouwen. Er is weer heel wat te beleven op donderdag 25 oktober bij Erve Kots in Lievelde

Brouwhoes Bier Experience
Het Bier Experience is een uniek concept in de Achterhoek, met een rondgang door het hele Brouwhoes van hoog naar laag met een doolhof, presentaties en 'doedingetjes' voor het hele gezin, zoals laserschieten en het brouwspel. Erve Kots loopt sinds een aantal jaren vooruit op de nieuwe bierrevolutie. In 1998 begon het bekende Lieveldse bedrijf met de brouwerij 't Brouwhoes; het Bier Experience is onlangs geopend. "Momenteel zit bierland namelijk middenin een cultuuromslag. Het Brouwhoes was zijn tijd al ver vooruit en trok zich weinig aan van de toen geldende trends. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen", vertelt de familie Weenink trots. Inmiddels staat er een fraai en modern pand dat esthetisch naadloos aansluit op de rest van de historische opstallen. Hierin is het Bier Experience gesitueerd, hier kan de bezoeker op een interactieve wijze beleven hoe bier word gebrouwen en hoe het brouwproces zich in de loop van de geschiedenis heeft ontwikkeld.

Heeren van Borculo
De brouwers van Heeren van Borculo en Boudewijn Alberink, brouwer van Erve Kots, demonstreren op deze dag het bierbrouwen in de openlucht. In Borculo ontstond een initiatief vanuit hobbybrouwers die zich Heeren van Borculo noemden. Daar bleek veel vraag naar eigen bier vanuit de plaatselijke gemeenschap. Mede door de samenwerking met de historische kring, horeca en het toerisme is het idee ontstaan om grotere batches te gaan brouwen. Inmiddels heeft Heeren van Borculo een ruim assortiment aan smaken. Dat werd mede mogelijk gemaakt door samenwerking met 't Brouwhoes van Erve Kots, dat zijn ketel met een capaciteit van 1200 liter ter beschikking stelde van het Borculose gerstenat. 'Bier verbroedert' ook hier.

Oude en nieuwe ambachten
In het museum zullen de olierosmolen, de klompenmakerij, de smederij en de zagerij in werking zijn, in boerderij Kots worden knipmutsen gemaakt, is er doekrollen, manden vlechten en touwslaan, in het Los Hoes breit Laura Grolse wanten volgens een eeuwenoud patroon. Kortom: de komende Ambachtendag bij Erve Kots heeft weer een breed aanbod. Naast het doen herleven van oude tijden zijn er ook ambachten van nu te zien. Een selectie: hoeden maken, kralenwerk, wolvilten, borduren, origami, dry brushing en diamond painting. Kinderen kunnen deze dag klompen beschilderen, broodbakken of gewoon spelen in de speeltuin van het museum.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden