Cursus kunst Henri Matisse

Eenvoud, ruimte, vorm en kleur

GROENLO - In Groenlo wordt dit seizoen een cursus gegeven rond het werk van (vooral) schilder en ook beeldhouwer Henri Matisse.

"Ik streef ernaar kunst te scheppen die voor iedereen te begrijpen is." Henri Matisse creëert een aangenaam toegankelijke wereld en raakt tegelijk aan de diepere lagen van het leven. Hij zoekt evenwicht en zuiverheid, een kunst die niet onrustig maakt en verwart. Hij wil het liefst dat vermoeide, overspannen en gebroken mensen in zijn schilderijen rust en vrede vinden. In vijf bijeenkomsten kijken naar de rijke variëteit van de kunst van Matisse. Op elke samenkomst staat een kunstwerk centraal, waarbij de cursisten en docenten mediteren en vervolgens hun impressies delen met elkaar. Na de pauze kijken ze naar andere kunstwerken van de kunstenaar om hem in zijn ontwikkeling te volgen, om het eerste beeld aan te vullen of juist een contrast op te roepen. Soms zal er een gedicht of muziek klinken, hetgeen een ander licht werpt op de beeldende kunst. Het kijken naar de kunst is persoonlijk, de werkvorm is interactief, ieders inbreng is waardevol. Na afloop van elke bijeenkomst ontvangt ieder digitaal enige informatieve leesstof en de titels van de getoonde kunstwerken, die ieder zelf op internet kan opzoeken. De thema's die aan bod komen zijn: je bestemming vinden, ruimte in kleur en vorm, dansend door het leven, (n)iets om het lijf, en in eenvoud zijn.

De cursus wordt gegeven door pastor Carla Roetgerink en vindt plaats op donderdagavonden 15 november, 13 december, 17 januari, 14 februari en 14 maart, van 19.30 tot 22.00 uur in een bovenzaal van het parochiesecretariaat, Nieuwstad 12 te Groenlo. Deelname aan de cursus kost 25 euro. Opgave uiterlijk vrijdag 9 november bij Peter Müller, bij voorkeur via pjamueller@gmail.com of per telefoon 0544 463045.

Ter afsluiting van de cursus is er op 9 april 2019 een kloosterdag, om stil te staan bij beelden uit de Chapelle du Rosaire in Vence (Zuid-Frankrijk). In deze kapel komt alle creativiteit van Henri Matisse samen: lichtende eenvoud in ruimte, vorm en kleur.

Meer berichten