Amateurkunstschilder Henny Breukers toont een aantal vervaardigde stadsgezichten. Foto: Theo Huijskes
Amateurkunstschilder Henny Breukers toont een aantal vervaardigde stadsgezichten. Foto: Theo Huijskes

'Stadsgezichten maken is mijn grote drijfveer!'

Amateur-kunstschilder Henny Breukers aan het woord

Door Theo Huijskes

GROENLO - "Tijdens een bezoek aan het museum van de bekende Nederlandse kunstschilder Ton Schulten in Ootmarsum, raakte ik helemaal onder de indruk, beter gezegd geïnspireerd door het werk van de ontdekker van het aloude Twentse coulisselandschap. Overigens ging mijn grote bewondering voor deze vakman tegelijkertijd gepaard met de reactie: 'Wat hij kan, kan ik ook!' Vervolgens heb ik de daad bij het woord gevoegd en ben ik op zestigjarige leeftijd gaan schilderen."

In zijn gezellige woning aan De Schans in Groenlo, vertelt Henny Breukers in geuren en kleuren over zijn leven en zijn schilderavontuur. "Ik ben in april 1948 in Lichtenvoorde geboren en ben daar ook na mijn huwelijk met 'de Grolse deerne' Jet Porskamp nog 17 jaar blijven wonen. Lichtenvoorde en Groenlo kunnen niet met en niet zonder elkaar. Jet heb ik ontmoet tijdens een dansavond in zaal Het Witte Paard in Zieuwent. Op het moment dat ik haar voor het eerst ontmoette, was ik direct straalverliefd. Ik weet dat ik reeds enkele uurtjes na die eerste kennismaking de woorden sprak: 'Ik ga met jou trouwen!' In de tien jaar dat ik nu schilder, heb ik als geboren Lichtenvoordenaar nog geen enkel gebouw of wat dan ook in Lichtenvoorde op het doek vastgelegd. In Lichtenvoorde is weinig tot niets bewaard gebleven en heeft de plaats mede daardoor in tegenstelling tot het vestingstadje Groenlo geen karakteristieke panden meer. Groenlo kent, mede vanwege zijn rijke historie, daarentegen diverse stadsgezichten, waarop ik mij inmiddels helemaal heb kunnen uitleven."

Favoriete schilderstukken
Met gepaste trots toont Breukers een aantal werken van stadsgezichten in Groenlo. Daarbij zijn favoriete schilderstukken van onder andere de Markt in Groenlo, het monumentale stadhuis en de Ganzenmarkt met een bijzonder karakteristieke woning. "Ik zal het nooit vergeten, mijn eerste opdracht voor het schilderen van de oude Markt in Groenlo, kreeg ik van mijn voormalig buurman. Hij was helemaal in zijn nopjes met het resultaat. En dit laatste nog steeds, want het resultaat hangt nog steeds in zijn kamer." De passie van Beukers voor het schilderen beperkt zich niet alleen tot Groenlo dan wel deze regio. Een en ander is met name waar te nemen bij het aanschouwen van schilderijen, gemaakt van stadsgezichten in Amsterdam en het Finse Helsinki. "Het te gebruiken materiaal is vanzelfsprekend het allerbelangrijkste. Je moet daarvoor willen investeren, bijvoorbeeld in fijne kwasten en goede olieverf. Daarnaast bestaat schilderen voor driekwart uit kijken en voor een vierde uit daadwerkelijk schilderen. Hoe valt een schaduw, lopen de lijnen goed en hoe zijn de verhoudingen? Allemaal aspecten die je doorlopend moet blijven bewaken."

Nooit les gehad
De prestaties van Henny Breukers op het terrein van de schilderkunst zijn alleen al bewonderenswaardig omdat hij nooit en dat op welke manier dan ook les heeft gehad. "Naast het zijn van een autodidact is het pure interesse. Daarnaast houd ik mij graag bezig met kunst. Zo bezoeken mijn vrouw en ik liever een aantal interessante musea in plaats van een zonvakantie. Het plezier in het schilderen is gaandeweg mijn leven ontstaan. Daarbij heb ik mij langzamerhand verdiept in bepaalde technieken en is het vervolgens prachtig om mee te maken hoe het totaalbeeld uiteindelijk tot stand komt."

Henny Breukers exposeert onder andere in Galerie WIJ in Groenlo.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden