Foto:
Columns

Zwaleman | Van der Valk

Van der Valk

Het zal mij echt benieuwen of er veel bezwaren er komen tegen het plan van het Van der Valk-concern om een hotel te bouwen in Doetinchem. Over een goeie vier weken, als de ter visielegging is afgelopen, dan zullen we het weten. Maar ik denk het eigenlijk niet. Als je de krant leest lijkt het wel, of er heel veel weerstand is tegen dat hotel, dat op de hoek Europalaan-Kilderseweg moet komen (praktisch aan de A18 dus), maar volgens mij komt die weerstand slechts van een klein groepje. Anders dan bij het ziekenhuis, waarvan bijna heel Doetinchem vond dat het centraler (lees: beter bereikbaar) moet komen te liggen, zullen de meeste inwoners het juist prima vinden dat zo'n groot hotel aan de rand van de stad komt. Ze gaan er zelf immers toch geen kamer boeken….

Ik snap best dat de ondernemers in de binnenstad daar iets genuanceerder over denken. Hun verwachting dat de winkels en restaurants in het centrum door Van der Valk niet veel meer omzet zullen draaien zal wel kloppen, denk ik. Maar dat zou ook niet het geval zijn wanneer het concern een groot hotel zou bouwen op het Simonsplein. Immers, een Van der Valkhotel is een wereldje op zich. De meeste gasten die bij een Van der Valk een kamer boeken hebben helemaal geen behoefte om er nog op uit te gaan. Dat geldt straks ongetwijfeld net zo goed voor het nieuwe hotel in Doetinchem. Ook daar zullen de meeste gasten al moe zijn van een dag vergaderen of ander zwaar werk en hebben ze helemaal geen puf meer om nog in het centrum van Doetinchem de beest uit te hangen. Die zijn blij dat ze in het hotel zelf een hapje kunnen eten en vervolgens hun comfortabele kamer kunnen opzoeken.
Maar Van der Valk heeft toch niet alleen maar zakelijke gasten, zult u misschien zeggen. Inderdaad, steeds meer toeristen boeken tegenwoordig bij de nog altijd door één (hele grote) familie gerunde hotelketen. Ik hoop ook, dat straks in Doetinchem die toeristen zelfs de grootste groep vormen. Want daar hebben we als Achterhoek het meeste aan, lijkt me. Dat zijn de mensen die juist wel de stad nog even in gaan. Omdat ze vaak meerdere nachten boeken en het hotel-eten dan wel een keer voor gezien houden. Bovendien geven toeristen ook geld uit in de dorpen rond Doetinchem, wanneer ze op hun e-bikes onze mooie streek verkennen.
Dus is net naast de A18 juist een heel mooie plek voor een Van der Valkhotel. Ik denk ook dat ik er ook nog wel een keertje kom, als het eenmaal klaar is. Niet om te slapen natuurlijk, maar bijvoorbeeld omdat ik na een lange reis zo net voor ik thuis ben nog even een hapje wil eten. Dan is het toch wel makkelijk als je vlak aan de snelweg terecht kunt. Waar je ook nog eens makkelijk kunt parkeren.
En ja, ik geef het toe: dertig jaar geleden zou ik er niet over hebben gepiekerd een Van der Valkrestaurant te bezoeken. Veel te burgerlijk, vond ik toen nog. Maar ik ben eens door een van de kinderen meegetroond en heb er tot mijn verrassing toen heerlijk gegeten. Sindsdien kom ik regelmatig in een van de restaurants met de toekan. En vind ik het zelfs jammer dat de appelmoes (met een kersje er bovenop) er niet meer op het menu staat.

Meer berichten