Het terrein wordt in gereedheid gebracht voor natuurlijk begraven. Foto: PR
Het terrein wordt in gereedheid gebracht voor natuurlijk begraven. Foto: PR

Aanleg voor natuurlijk begraven gestart

Algemeen

GROENLO - Op dit moment is de R.K. Begraafplaats Groenlo volop bezig een deel van het terrein voor het zogenoemde natuurlijk begraven gereed te maken. Vorige week is een stuk grond vrij gemaakt van de bovenlaag en is er reliëf in het terrein aangebracht. Verder is er ingezaaid zodat een natuurlijke wilde vegetatie aan bloemen en planten gaat ontstaat. De verwachting is dat het komend voorjaar het eerste resultaat van de wilde vegetatie zichtbaar zal zijn. Het jaar er op moet het terrein volledig tot bloei zijn gekomen.

Wellicht zal er enige overlast zijn tijdens het verder aanleggen van het terrein op de begraafplaats zelf. Deze overlast zal niet erg groot zijn zo is de verwachting van de beheerder. Natuurlijk begraven is een directe variant op natuurbegraven. Natuurbegraafplaatsen vind je vaak in bosrijke gebieden waar de overledene zijn of haar laatste rustplaats vindt. De omgeving is er een die zo dicht mogelijk bij de natuur blijft met een natuurlijke vegetatie alom. Een natuurbegrafenis is voor de eeuwigheid en het graf wordt nooit geruimd. Er is geen sprake van gebruik van grafstenen. Bij natuurlijk begraven zoals dat op de R.K. Begraafplaats Groenlo mogelijk wordt gemaakt, is het zo dat dit op de begraafplaats zelf wordt verwezenlijkt op een speciaal daarvoor aangelegd terrein met een natuurlijke uitstraling. Als herkenning wordt op het graf een houten schijf met gegevens van de overledene geplaatst. Daarnaast krijgt het graf een gps-aanduiding zodat het altijd terug te vinden is. Het graf blijft zolang de R.K. Begraafplaats blijft bestaan. Er hoeft niet betaald te worden voor verlenging van grafrechten.

Een begraafplaats voor natuurlijk begraven is arbeidsintensief. De Groenlose begraafplaats is daarom op zoek naar nog een aantal vrijwilligers die een of twee keer per week een halve dag hand- en spandiensten willen leveren. Wie geïnteresseerd is, wordt uitgenodigd het gesprek aan te gaan of een paar keer vrijblijvend mee te draaien. Contact opnemen kan op de locatie of via de website www.rkbegraafplaatsgroenlo.nl, waar een contactformulier te vinden is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant