Thirsa van der Kieft tijdens een workshop. Foto: PR
Thirsa van der Kieft tijdens een workshop. Foto: PR

'Meidenwerk' wekelijks voor meiden middelbare school

'Meiden hebben recht op dezelfde kansen als jongens'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - "Van het jongerenwerk zijn wij bezig 'Meidenwerk' aan het opzetten. Vanuit een vraag van de gemeente, omdat hier behoefte aan zou zijn. We hebben inmiddels al verschillende activiteiten bedacht en georganiseerd voor meiden in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, de middelbare schoolleeftijd zeg maar. Een kwetsbare leeftijd. We willen hier een vangnet voor bieden en anderzijds is 'Meidenwerk' een goede vindplaats voor jongerenwerkers om signalen op te pikken die waardevol zijn voor toekomstig beleid en visie. Meisjes vallen minder op, uiten zich anders dan jongens. Ze lopen in de pubertijd tegen problemen aan waar ze thuis vaak liever niet over praten. Meiden hebben recht op dezelfde kansen als jongens. We zijn het op gaan pakken zodat we dan in de praktijk meekrijgen of er daadwerkelijk behoefte aan is. Het is een pilot van een jaar." Aan het woord is Talie Wijlens van Mazzel, die samen met Elcke ter Horst, stagiair sociaal-cultureel werk en Thirsa van der Kieft van Prikkelz het project vormgeeft en uitvoert. "Mochten we signalen opvangen dan kunnen we terecht bij hulpverleners binnen de gemeente, zoals Iriszorg, maatschappelijk werk, Halt. Het kan ook zo zijn dat zij meiden, om wat voor reden dan ook, bij ons aanmelden om deel te nemen. Dan hebben we daar extra aandacht voor, maar ze doen gewoon mee aan de activiteiten. Iedereen in de doelgroep kan meedoen aan de activiteiten. Het is generiek, zoals al onze activiteiten."

"Als meiden vanuit een instantie of hulpverlener zijn aangemeld, dan wordt dat niet benoemd in de groep. Dat is wel belangrijk. De rest van de groep weet dat niet", vult Thirsa aan. "Het is een bewuste keuze dat we voor 'Meidenwerk' dames inzetten," aldus Talie.

'Social media leggen soms een enorme druk'

Gezellige activiteiten
"Activiteiten die we al op de planning hebben staan zijn met make-up, sieraden, huidverzorging, maar ook film kijken", benoemt Elcke enkele activiteiten die al plaatsvonden en nog op de rol staan. "De meiden mogen zelf ook ideeën aandragen. Het zijn vooral gezellige activiteiten, waarin we ze wel iets mee willen geven. In de workshop make-up bijvoorbeeld meegeven welk effect make-up heeft, en met welke make-up jij zelf het beste uit de verf uit komt. En wat doe je als je puistjes hebt. Tips en tricks waar ze iets aan hebben."
"We spelen een beetje in op onzekerheden", gaat Thirsa verder. "Zo hebben we laatst al een workshop gehouden bij Tesli Kindermode in Groenlo. Zij hebben tienermode, jongvolwassen mode. Ze mogen sets voor elkaar uitkiezen, maar ook Tessa ten Barge van Tesli kleedt de jongeren aan, op een manier om ze even uit hun eigen comfortzone te halen, die onzekerheid waar ze vaak mee struggelen. Om te laten zien dat je veel meer kan, en dat je er zeer zeker mag zijn. Dan maken we daar foto's van en bespreken we met elkaar hoe je dan over komt, wat kijk jij op internet, etc. Eigenlijk de alledaagse dingen. Social media leggen soms een enorme druk op kinderen."

Zaterdagavond
De activiteiten vinden plaats op zaterdagavond, van 19.00 tot 21.00 uur, af en toe op locatie maar grotendeels in De Mattelier in Groenlo en Den Diek in Lichtenvoorde. "Deze centra hebben een maatschappelijke functie en zo blijft het overzichtelijk. De zaterdagavond is zeer geschikt omdat er voor die leeftijdsgroep dan niets is", verklaart Talie de keuze voor zaterdagavond. "Ik zie wel eens meiden op die tijdstippen op straat hangen waar ik van denk, die zouden hier mooi aan deel kunnen nemen." Deelname is gratis.


http://www.alsjemazzelhebt.nl

Meer berichten