Afbeelding

MegaMestVergisterGroenloNee update 13

Algemeen

Is gemeentebestuur Oost-Indisch doof?

MegaMestVergisterGroenloNee update 13

Het gemeentebestuur van Oost-Gelre en Berkelland blijft ons verbazen als het gaat over de megamestvergister op het industrieterrein de Laarberg. Er is nauwelijks sprake van actieve communicatie richting de samenleving. Het gemeentebestuur van Berkelland lijkt niet echt geïnteresseerd in deze problematiek en geeft geen gehoor aan de onrust die onder de burgers leeft. In Oost Gelre daarentegen, is er een dermate grote ongerustheid en actiebereidheid bij de bevolking ontstaan die simpelweg niet te negeren valt.
Daarom werd het onderwerp recent weer besproken op de gemeenteraadsvergadering in Oost Gelre. Zonder enige echte uitleg heeft het gemeentebestuur verklaard dat de vergunning er nu 'gedegen' uitziet en dat er 'vertrouwen' is in de realisatie van het RMS-plan.
De oppositie (PvdA) heeft aan het gemeentebestuur enkele kritische vragen gesteld met betrekking tot de stand van zaken rondom de megamestvergister. Zij hebben ook een dringende oproep gedaan aan het college om een extra openbare informatiebijeenkomst te organiseren om de burgerij eindelijk eens een gedegen en transparante uitleg te geven over het RMS-project. Wethouder Porskamp (VVD) heeft dit verzoek afgewezen met als argument dat deze openbare informatiebijeenkomst in maart jl. al plaats zou hebben gevonden. Deze ODRN/ODA-meeting van maart jl. was een groot fiasco, er werden meer vragen opgeroepen dan beantwoord. Iedereen die daarbij aanwezig was zal dit onderschrijven.
Het lijkt erop dat het gemeentebestuur van Oost Gelre, net als RMS/Van Westreenen het gesprek met bezorgde burgers niet durft aan te gaan.
Waarom bekent ons gemeentebestuur niet eens echt kleur, net zoals de collega's in Berkelland gedaan hebben? Het is toch duidelijk dat beide, zonder enig voorbehoud, voorstander zijn van het RMS-plan en alles zullen doen om het door te laten gaan. Met de milieuramp veroorzaakt door Friesland Campina in Borculo nog vers in het geheugen hadden we toch wat meer terughoudendheid mogen verwachten? Maar blijkbaar hebben volksgezondheid, milieu en veiligheid bij onze gemeentebesturen geen prioriteit.
Momenteel zijn de voorbereidingen voor de te nemen juridische stappen tegen de vergunning in volle gang. De beroepsschriften worden nu opgesteld en binnenkort ingediend bij de rechtbank. Wij zijn optimistischer dan een paar maanden geleden. Reden daarvoor zijn positieve politieke ontwikkelingen en uitspraken in recente rechtszaken. Maar ook zijn de ontwikkelingen bij de tegenstanders van het RMS megamestvergisterproject in Venlo hoopgevend. Op basis van de beroepsschriften die zijn ingediend heeft de rechtbank aldaar beslist om externe onafhankelijke (!) adviseurs in te schakelen om het hele dossier eens goed tegen het licht te houden. Met als gevolg dat het RMS-project in Venlo alweer grote vertraging oploopt. Wij staan in Groenlo nog maar aan het begin van de juridische procedure en zullen ongetwijfeld kunnen profiteren van de ervaringen van onze collega's in Venlo.
Als we dit allemaal overzien vragen wij ons echt af hoelang RMS nog (andermans) geld over de balk kan blijven gooien voor projecten die uiteindelijk toch niet haalbaar zijn?
Uw (financiële) steun in deze strijd blijft belangrijk, voor details verwijzen wij u graag naar onze website.


www.megamest
vergistergroenlonee.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant