Joop en Hannie Abbink thuis in de (repetitie)kamer. Foto: Theo Huijskes
Joop en Hannie Abbink thuis in de (repetitie)kamer. Foto: Theo Huijskes

Joop en Hannie Abbink leven voor muziek en zang

Musiceren en zingen binnens- en buitenshuis

Door Theo Huijskes

GROENLO - Tijdens het Groenlose Kerstconcert 2018, dat op donderdag 20 december plaatsvindt in SCC De Mattelier, maken beiden onderdeel uit van de dan voor het voetlicht tredende koren Inter Nos en The Voices. Daar waar pianist en organist Joop Abbink als muzikaal begeleider een belangrijke rol is toebedeeld bij beide koren, heeft Hannie Abbink niet alleen de leiding over het dameskoor The Voices, maar zingt daar ook volop in mee.

In hun woning aan de Notenboomstraat in de Groenlose binnenstad, en dat in de zitkamer die tevens als repetitieruimte wordt gebruikt, vertellen Joop Abbink (79) en Hannie Abbink (76) in geuren en kleuren over hun muziek- en zangleven. Ondanks dat beide echtelieden kunnen terugblikken op tientallen jaren, waarin muziek en zang letterlijk en figuurlijk de boventoon voerden, beseffen beiden maar al te goed dat wanneer zij op muziek- en zanggebied de hedendaagse mogelijkheden hadden gehad, zij veel hoger hadden kunnen reiken. "Wij zijn desalniettemin erg tevreden en genieten iedere dag van muziek en zang, bij voorkeur op klassiek terrein, ongeacht of dit op een actieve of passieve manier wordt beleefd."

Van The New Voices naar The Voices
Het zangensemble The Voices, dat uit negen dames bestaat, zag het levenslicht in de beginjaren tachtig van de vorige eeuw. "Het is de muziekschool De Triangel in Neede die voor de oprichting heeft gezorgd", vertelt Hannie. "Alle leden van The Voices hebben op die school muziekles gevolgd en elkaar daar dientengevolge leren kennen. Overigens moet Ine van Lith-Donderwinkel uit Groenlo als de belangrijkste inspirator worden aangemerkt. De meezingende dames komen uit Neede en plaatsen alsmede dorpen daaromheen." Ondanks de gevorderde leeftijd (65 jaar tot en met 79 jaar) wordt er wekelijks gerepeteerd. Overigens is het onbekend of de leeftijden van de dames ooit de aanleiding zijn geweest om de naam The New Voices te wijzigen in The Voices. "Repeteren doen wij iedere woensdagmorgen bij mij thuis", geeft Hannie aan. "En dat is geen samenkomen waarbij het sociale- en ontmoetingsaspect voorop staat. Eerst wordt er volop gerepeteerd, waarna er vervolgens pas plaats is voor koffie en het uitwisselen van de laatste nieuwtjes. Daarnaast hebben alle leden ook nog eens één keer in de maand zangles in het dorp Geesteren bij Borculo. De liefhebbers in Groenlo en omgeving van zang in het algemeen en kerstzang in het bijzonder, kunnen op 20 december onze zangkunsten bewonderen, beter gezegd aanhoren."

Met enorm veel plezier naar de repetitie
Joop Abbink, al meer dan zestig jaar onafgebroken organist van de Groenlose Hervormde gemeente, voorheen bijna vijftig jaar muzikaal begeleider van de gemengde zangvereniging Excelsior en inmiddels alweer meer dan twintig jaar muzikaal begeleider van de mannenzangvereniging Inter Nos, hoort met het plaatsen van luchtige kanttekeningen het verhaal van zijn echtgenote aan. "Ondanks dat ik te allen tijde bereid ben om het koor op muzikaal gebied te ondersteunen, ben ik blij dat ik op de woensdagmorgen, wanneer het koor hier repeteert, mijn eigen muziek- en zanguitje heb in woon- en zorgcentrum De Molenberg. Iedere keer een heerlijke bezigheid om daar met een klein bejaardenkoortje bezig te zijn." Ondanks dat Abbink op 12 juli 2019 de 80-jarige leeftijd hoopt te bereiken, denkt hij er nog geen moment over na om een punt te zetten achter zijn muzikale diensten ten behoeve van Inter Nos. "Ik ga iedere keer nog met enorm veel plezier naar de repetitie. Inter Nos is een gezellige, homogene club waarbij de kwaliteit van de zang weliswaar voorop staat, maar waarbij tegelijkertijd de saamhorigheid hoogtij viert. Dit alles draagt ertoe bij dat zang en muziek je blij maakt en houdt", aldus de man die ook nog helemaal achter zijn al meerdere malen aangehaalde stelling blijft staan: 'Muziek maken moet je blijven doen tot aan je dood!'

Meer berichten