Afbeelding

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Veranderingen bij de gemeente

Algemeen

De Torenwachter over de 'veranderingen' bij de gemeente

Het is tegenwoordig gebruikelijk, beste Grollenaren, dat aan het begin van het jaar bedrijven, organisaties en instellingen een jaarvisie etaleren. Als je dat niet doet, kan er immers sprake zijn van het toegeven dat je helemaal geen visie hebt. Al is geen visie natuurlijk uiteindelijk óók een visie. In het verleden was het vaak zo dat gemeenten - toen nog in het algemeen klein van omvang - nauwelijks een visie hadden, of in ieder geval die niet enthousiast etaleerden.

Het beperkte zich tot de burgemeester die helemaal verrukt riep dat het aantal inwoners in 'zijn' gemeente heel fors was toegenomen. Dat voedde het vermoeden dat de burgervader bijna geheel zelfstandig voor die bevolkingsexplosie had gezorgd. Een taak die ongetwijfeld niet in enige bepaling dringend was voorgeschreven, neem ik aan. Maar het bleef niettemin wel 'mooi wark'.

De tijd dat hier de bevolking toenam tot een indrukwekkende omvang ligt ver achter ons. We moeten het doen met voorkoming van de krimp en ik zag in onze eigen Groenlose Gids dat het aantal inwoners in Oost Gelre per saldo met 24 was toegenomen. Tel je een dag later kan het zo in de min zitten. Dus daar hoeft de toespraak van de burgemeester niet meer echt over te gaan. Daar ging het ook niet over; het ging wel over iets anders en zeker toch wel opmerkelijk. De kop van het artikel gaf de visie van de bestuurders aan: 'dit jaar is het jaar van de verandering'. Asjeblieft.

Volgens het artikel waar het ging over die verandering zei de burgemeester ook 'dat we dit we dit jaar heel veel gaan doen '.

Moet ik dat nu zo lezen dat we voor de verandering het komend jaar heel veel gaan doen, zulks in tegenstelling met voorgaande jaren? Niet van die zogenaamde goeie grappen Torenwachter, daar zijn de buutavonden voor. Oké, terug in mijn hok. Maar ik vind het wel opvallend dat er toch sprake is van een trendbreuk. Eigenlijk marcheerde de gemeente min of meer op een sterk afgebakende weg, ingekapseld in soms rigide voorschriften en bepalingen. De marges waren smal, zoals voormalig premier Den Uyl ooit al zei. De samenleving stond toch eigenlijk als een huis. Maar je ziet nu dat die samenleving aan het verschuiven is; dat nog niet eerder verwachte problemen op ons afkomen. En dit zelfs in de doorgaans zo gemoedelijke Achterhoek, waar we altijd leken te zijn ontstegen aan het jachten en jagen. We moeten de normaal zo zeker lopende klokken gaan verzetten. Ik vermoed dat die gedachte een soort taakstellende opdracht van de gemeente is geworden en Oost Gelre gaat daarin mee. Of je dat allemaal mooi en uitdagend vindt al die veranderingen, dat is een andere vraag. Ik moet het gewoon feitelijk constateren.

Overigens vond ik het wel aardig dat het jaar van de veranderingen volgens een oude filosofie eigenlijk niet kan omdat alles al verandering is. Ik herinner me een oude spreuk; alles stroomt, niets is bestendig. Zo ongeveer.

Vanuit die gedachte is de opmerking dat alles verandert natuurlijk niet nieuw. En een verandering geldt niet alleen maar voor een jaar! Verandering is een onderdeel van het leven, ook al hebben we de sterke neiging het te houden zoals het is. Dat is lekkere vertrouwd en 'ie weet woaj an too bunt'.

De samenleving verandert in een sneltreinvaart, is mijn indruk. En juist daardoor hebben we de neiging ons ertegen af te zetten. Het schept onzekerheid.

Maar de gemeente wil verandering.

Volgend jaar zullen we weer een uitspraak horen hoe het dan moet.

Alles verandert, maar dat niet.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant