Afbeelding

Geduld is een schone zaak

Algemeen

MegaMestVergisterGroenloNEE - Update 17

Een aantal weken geleden lazen wij in deze gids dat RMS toestemming van het gemeentebestuur heeft gekregen om met de bouw van de megamestvergister op de Laarberg te starten. Wij hebben dit artikel met verbazing gelezen. Het gemeentebestuur heeft zich namelijk het afgelopen jaar voortdurend afzijdig gehouden en consequent alle verantwoordelijkheid afgeschoven. Naar ons weten ligt de bevoegdheid voor het verlenen van de vergunning bij de provincie. En nu geeft het gemeentebestuur van Oost Gelre 'groen licht' aan RMS om te gaan bouwen? Wie het nog kan volgen, mag het ons komen uitleggen.
In theorie klopt het dat RMS met de bouw mag beginnen. Mochten ze daartoe besluiten dan hebben wij nog wel een aantal pijlen op onze boog om dat te verhinderen. Maar zoals de zaak nu op tafel ligt, zullen we die niet nodig hebben, er is namelijk een groot verschil tussen mogen en kunnen. Naar verluidt is RMS op dit moment zo arm als een kerkrat. Het meest recente onderzoek naar de financiële achtergrond van RMS laat nog steeds een zorgelijk beeld zien van alleen maar oplopende schulden. Zonder financiële middelen wordt de aankoop van bouwgrond, laat staan het starten van de bouw, wel een heel moeilijk verhaal.
We maken graag een vergelijking met het AgroGas-project in Varsseveld, daar mochten ze in 2013 beginnen met de bouw van een mestvergister. We zijn nu in 2019 en met het oog op de aanhoudende lokale protesten en alle nog lopende juridische procedures, is het nog maar de vraag of deze mestvergister ooit nog wel gebouwd gaat worden. Dat AgroGas met 'sponsorgeld' uit eigen gelederen (FromFarmers) de bouwgrond heeft aangekocht zegt niet zo veel.
Ze moesten wel, de gemeente weigerde namelijk het voorlopig koopcontract te verlengen.
Wat de aankoop van bouwgrond op de Laarberg betreft, is het een interessante vraag onder welke voorwaarden men het voorlopig koopcontract met RMS heeft afgesloten.
Het is natuurlijk vanuit economisch oogpunt niet acceptabel dat zo'n groot stuk (ca 9 ha) industrieterrein jarenlang braak blijft liggen en ons als gemeenschap alleen maar geld kost. Per slot van rekening zijn wij burgers indirect de eigenaar van de Laarberg en zijn alle ontwikkelingskosten daar met ons belastinggeld gedaan. Geld dat we graag terug zien komen door de verkoop van deze bouwgronden. Maar niet met maatschappelijk onverantwoorde projecten die lang aanslepen en dan uiteindelijk toch niet van de grond komen.
Hier ligt een mooie kans voor de gemeentebesturen (van Oost Gelre en Berkelland) om in te grijpen en vast te houden aan de termijn die contractueel is vastgelegd. Maar wij hebben sterke twijfels of ons bestuur een voorbeeld gaat nemen aan hun collega's uit Varsseveld, gezien de tot nu toe uiterst dubbelzinnige opstelling richting de RMS megamestvergister.
Hier ligt volgens ons dan ook een taak voor de gemeenteraden om zich te verdiepen en inzicht te vragen in de voorwaarden van dit voorlopige koopcontract. Is dit misschien niet de eenvoudigste manier om zonder al te veel politiek gezichtsverlies van het hele RMS-project af te komen?
De juridische protesten tegen de vergunning zijn lopende, wij verwachten in loop van het eerste half jaar een uitspraak van de rechtbank in Arnhem. Maar gezien de complexiteit van deze zaak zal de rechtbank waarschijnlijk eerst nog een onafhankelijk adviesbureau inschakelen om hen te adviseren en dat betekent weer een aantal maanden vertraging. Maar zoals gezegd hebben wij geen haast, geduld is een schone zaak.
Wij zullen ons fanatiek blijven inzetten gezien de breed gedragen support die wij krijgen vanuit de lokale gemeenschap. Dat is iets wat RMS helaas maar niet wil begrijpen, onze gemeenschap wil dit project in deze groteske vorm absoluut niet.


http://www.megamestvergistergroenlonee.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant