Boa Stephan (derde van rechts) ging samen met politie en studenten op pad in Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis
Boa Stephan (derde van rechts) ging samen met politie en studenten op pad in Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Grote voorlichtingsactie politie in Oost Gelre

Algemeen

OOST GELRE - Dertig man aan politie, boa’s en studenten trok vorige week de wijken van Oost Gelre in om de burgers voor te lichten én hulp te krijgen. Herman ter Haar, operationeel expert bij de gemeentegebonden politiezorg Oost Gelre, vertelt over de actie.

Door Kyra Broshuis

“Het is onderdeel van de afstudeeropdracht van Calle en Ivo, studenten van de politieacademie. Zij zijn in 2014 gestart met een onderzoek naar de stijging van het aantal inbraken in Oost Gelre. Uit de resultaten bleek dat onder andere de N18 een belangrijke factor is, maar ook de enigszins laconieke houding van de inwoners van Oost Gelre. Zij maken vaak niet of te laat melding van zogenaamd verdacht gedrag. We hebben als politie twee instrumenten om dat aan te pakken. Het eerste is de last onder dwangsom via de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en het tweede instrument is een preventieactie en daar zijn we vandaag mee bezig.” Het doel van de actie is het creëren van meer ogen in de wijk waardoor de kans op een ‘heterdaadje’ wordt vergroot. “We richten ons daarbij vooral tot hondenbezitters, thuiszorgmedewerkers en postbezorgers. Dat zijn de mensen die veel rondlopen in de wijk en in de gemeente. We willen hen vandaag aanspreken en ons verhaal vertellen. We hebben die extra ogen hard mogelijk. Natuurlijk hopen we ook dat de meldingsbereidheid toeneemt.”

Sneller 112 bellen
Het is nadrukkelijk de bedoeling dat mensen sneller 112 gaan bellen. “112 is erop getraind om heel snel te schakelen en dat hebben we nodig. We roepen mensen op om in verdachte situaties 112 te bellen. Wat die verdachte situaties zijn? Nou, bijvoorbeeld onbekende mensen die in de buurt rondlopen en met belangstelling de huizen bekijken. Misschien zelfs foto’s maken of op vreemde plaatsen stilstaan of parkeren.” De politie raadt de mensen aan om zelf verdachte personen aan te spreken met de vraag of zij hulp nodig hebben. “Dat kan soms een inbraak voorkomen. Het is belangrijk dat mensen goed op het uiterlijk van de verdachte personen letten. Dus: lengte, postuur, geschatte leeftijd, haarkleur, kapsel, kleding, tas of rugzak, opvallende kenmerken en welk vervoersmiddel.”

Heeft u een camera hangen?
De politie wil ook graag weten waar er camera’s hangen in de gemeente. “Camerabeelden helpen ons bij het oplossen van inbraken, overvallen en andere misdrijven. We willen graag weten waar er precies camera’s hangen; zo kunnen we via een speciale databank snel de beelden ophalen om te kijken of de dader er misschien op staat. We kijken dus nadrukkelijk niet live mee met de camera, we willen alleen graag weten waar ze hangen”, legt Ter Haar uit.

Mensen kunnen hun camera(‘s) aanmelden via www.politie.nl/cib.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant