Eric Woertman, de zevende bierbrouwer op rij, die ’t Koperen Brouwketeltje in ontvangst neemt. Foto: Theo Huijskes
Eric Woertman, de zevende bierbrouwer op rij, die ’t Koperen Brouwketeltje in ontvangst neemt. Foto: Theo Huijskes

Garde 't Kopper houdt tradities in ere

Algemeen

GROENLO - Wordt in 2013 de eerste onderscheiding in de vorm van een koperen brouwketeltje uitgereikt aan voormalig Grolsch-medewerker Theo Luttikholt, dit jaar is het Grollenaar Eric Woertman, die met dit begeerde kleinood wordt verrast. De uitreiking vindt traditiegetrouw plaats op de vrijdagmiddag voorafgaande aan de drie dolle dagen en wordt georganiseerd door de garde 't Kopper van CV De Knunnekes. Woertman (54), nog steeds werkzaam als bierbrouwer bij de Koninklijke Grolsch, krijgt de onderscheiding nabij de grote koperen brouwketel aan de Eibergseweg opgespeld door Herman Oosterholt en Fried te Brake, beiden lid van 't Kopper.

Door Theo Huijskes

Alvorens het gezelschap, vergezeld van prins Ivo I en adjudant Mark en muzikaal begeleid door het dweilorkest van De Knunnekes, zich richting het voormalige fabrieksterrein van Grolsch begeeft, wordt er een tussenstop gemaakt in de Nieuwestraat bij de locatie van voorheen hotel-café De Pelikaan oftewel de plek waar in 1963 CV De Knunnekes is opgericht. Dit met de bedoeling om de daar vorig jaar, in het kader van het 55-jarig bestaan, aangebrachte koperen muurplaat een poetsbeurt te geven. Een karwei waarmee het huidige prinsenpaar wordt belast. "Hiervan maken wij een jaarlijkse traditie", aldus initiatiefnemer Frans Kooiker, die vervolgens ook nog even wijst op het muurgedicht van wijlen Gait (van Grolle) Roerdink, aangebracht op de zijgevel van het naastgelegen pand. Een gedicht met de aanhef 'Ode aan de stad Grol', dat mooie herinneringen oproept uit vervlogen tijden.

Vervolgens bij de grote brouwketel aan de Eibergseweg aangekomen, zorgt het personeel van het naastgelegen Brouwersnös onder het toeziend oog van de drie Grolsch-ritmeesters Jan Nales, Henk Meijer en Alex Evenhuis, voor de catering bestaande uit een hapje een sapje, vanzelfsprekend bestaande uit een glaasje gerstenat van de nieuwe Groenlose bierbrouwerij. Ook zijn de ontvangers van 't Koperen Brouwketeltje van de afgelopen zes jaar van de partij, die overigens geconfronteerd worden met het gegeven dat de brouwketel veel achterstallig onderhoud heeft opgelopen. Dit laatste wordt bevestigd door woordvoerder Herman Oosterholt, die daarbij aangeeft dat het een en ander, met name afgestemd op het poetsen van de ketel, op korte termijn gaat gebeuren. Vervolgens wordt de totale ceremonie afgesloten met het afschieten van de nodige confetti, waarbij alle moeite wordt gedaan om te voorkomen dat deze kleurrijke confettiregen in de tuin belandt van een buurtbewoner om op die manier ingediende klachten bij de gemeente Oost Gelre te voorkomen.

De traditionele confettiregen bij de Grolsch-brouwketel. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant