Henk Mellendijk (rechts) en Rob Porskamp en de Twaalfde man voetballers bij het bord dat zij onthulden. Foto: Henri Walterbos
Henk Mellendijk (rechts) en Rob Porskamp en de Twaalfde man voetballers bij het bord dat zij onthulden. Foto: Henri Walterbos

Conflict 'Twaalfde Man' versus 'Twaalfde Man' in der minne geschikt

Algemeen

GROENLO - Garde De Twaalfde Man, voortvloeiend uit carnavalsvereniging De Knunnekes, bestaande uit voormalig Raad van Elf-leden, opereert al sinds 2011 in de luwte en heeft iedere carnavalsdinsdagmorgen haar jaarlijkse gezellig samenzijn, bij de Stadschpomp, als aftrap van de laatste carnavalsdag. Deze dinsdagmorgen wordt de bijeenkomst volgens de Twaalfde Man-leden echter 'overschaduwd' door een serieuze, zeer dubieuze, kwestie.

Door Henri Walterbos

Het afgelopen jaar kreeg de garde het clubblad van sv Grol onder ogen en zag men tot haar grote schrik daarin het wereldkundig maken van de Twaalfde Man, ter ondersteuning van sv Grol, in de breedste zin van het woord. De Twaalfde Man-carnavalisten menen dat met het verkiezen van dezelfde naam voor de sv Grol club hier duidelijk sprake is van inbreuk op het privacy auteursrecht. Om die reden wordt de sv Grol Twaalfde-mannen Tim Hubers, Emiel Garstenveld, Mart Willemsen, Mark Reinders en Wouter Scharenborg te verstaan gegeven op dinsdagmorgen om 10.30 uur te verschijnen in de bovenzaal van de Stadschpomp, om aldaar haar grote spijt te betuigen. Twaalfde Man-carnavalist Gerry Meulenbeek stelt als ervaringsdeskundige op het gebied van plagiaat dat schending van auteursrecht een ernstig delict is.

Eisen
De carnavalisten stellen in een brief aan de voetballers: "In onze ogen is er, na ampel overleg, wellicht sprake van auteursrechtschending, en/of sprake van subsidiair copyrightschending; domweg dwaling. We stellen dat er geen overleg of contact is geweest en dientengevolge geen toestemming is verleend tot naamgebruik van 'De Twaalfde Man.' De eisen liegen er niet om; een geldboete tot maximaal € 20.500,= subsidiair een gevangenisstraf tot maximaal zes maanden, het civielrecht volgen, volgens art. 306 in boek 3 B.W. maximaal twintig jaar gevangenisstraf, volgens art. 310 na verjaring maximale gevangenisstraf tot vijf jaren. Van verjaring is sprake na vijf achtereenvolgende jaren na plegen van voornoemd feit. Om een tijdrovende en uitermate kostbare gerechtelijke procedure te voorkomen stellen we u het navolgende voor. Er zullen geen juridische stappen worden ondernomen, mits voldaan wordt aan verschijning dinsdagmorgen bij de Stadschpomp, carnavalesk verkleed en het uitvoeren van 'aanvaardbare' kleine opdrachten."

Als woordvoerder van de Twaalfde Man der Knunnekes Rob Porskamp de eisen nogmaals heeft voorgelezen neemt Emiel Garstenveld van de voetballers het woord en komt op zijn beurt met een wedereis. De sv Grol-mannen hebben zich goed voorbereid en bij laten staan door een jurist. "Geen carnavalsjurist maar een echte jurist. Er is enkel sprake van auteursrecht als de naam door jullie is vastgelegd. Dit is niet het geval. 'De twaalfde man' is geen originele naam en kan dus niet opgeëist worden door jullie. Aangezien jullie onze naam door het slijk halen klagen wij jullie aan voor smaad. Wij zullen jullie opdrachten uitvoeren, mits voor elke opdracht drie nieuwe Twaalfde Manleden aangemeld worden." Rob Porskamp geeft aan akkoord te gaan en verzoekt de voetballers het officiële Twaalfde Man der Knunnekes-bord te onthullen dat jaarlijks tijdens carnaval aan de voorgevel van de Stadschpomp komt te hangen als aanduiding van de residentie van de Twaalfde Man. Aan de eis, het met elkaar drinken van een paar biertjes wordt tijdens de zitting al ruimschoots voldaan.

Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant