Een beeld van de veertien olieverfstaties. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de veertien olieverfstaties. Foto: Theo Huijskes

Eierkunst en kruiswegstaties in Stadsboerderij

GROENLO - Het jaarlijkse carnavalsfestijn is achter de rug. Met ingang van Aswoensdag is de vastentijd begonnen in de aanloop naar het feest van Pasen. Voor de vrijwilligers van de Stadsboerderij in Groenlo het sein om een wisseling van de expositie op de bovenverdieping van het boerderijmuseum door te voeren. Het gaat hier om enerzijds de traditionele expositie voorafgaande aan het paasfeest van een veertiental kruiswegstaties en anderzijds een kleurrijke expositie waarbij handgeschilderde eierdecoraties centraal staan.

Door Theo Huijskes

Volgens beheerder Henny Garstenveld is deze klus inmiddels met een dubbel gevoel geklaard. "Enerzijds hebben wij weer hoge verwachtingen van de nu tot en met Pasen opengestelde expositie. Maar anderzijds hebben wij met een lichtelijk pijntje in het hart afscheid genomen van de exposities in de afgelopen drie maanden, zijnde de unieke tentoonstelling van de door Anny Starte zelf gemaakte poppen en daarnaast de foto-expositie van Willy Kock met prachtige kiekjes van de vestingstad Grolle. Voor beide onderdelen hebben wij veel belangstellenden mogen verwelkomen. Dit geeft extra inspiratie om met ons team op de ingeslagen weg door te gaan (inclusief een aantal personen achter de schermen telt de Stadsboerderij in totaal veertien vrijwilligers, ThH)."

Pasen en versierde eieren
Reeds van oudsher zijn Pasen en eieren onlosmakelijk met elkaar verbonden. In dat verband heeft de Stadsboerderij een tweetal decorateurs van eieren uitgenodigd om hun traditionele eierkunst te exposeren. Het betreft deze keer Gerdie Robers uit Enschede en Willemien Voskamp uit Zutphen, die op brede schaal en tevens kleurrijke wijze een eeuwenoude kunst, tevens traditie in beeld brengen. Beide exposanten zorgen daarbij voor eieren van allerlei gevogelte, van zwaan tot struisvogel, van kip tot gans, van eend tot kalkoen en ga zo maar door. Deze eieren, waarbij twee in één en zelfs drie in één voorkomen, zijn beschilderd met diverse soorten verf, zoals acryl-, aquarel- en olieverf alsmede Oost-Indische inkt. Een schitterende uitstalling, die de echte liefhebber niet mag missen.

Olieverfschilderijen als staties
Zoals bij de belangstellende Grollenaar bekend, hingen in de voormalige, in 1836 en volgende jaren gebouwde Groenlose RK Waterstaatskerk veertien olieverfschilderijen, die de lijdensweg oftewel de kruisweg van Jezus laten zien. Deze schilderijen c.q. staties kregen in een later stadium een plek in de huidige RK Calixtusbasiliek. In 1948 werden deze staties vervangen door de heden ten dage nog altijd aanwezige staties, bestaande uit tegeltableaus van opaalglas of melkglas, een witte ondoorschijnende glassoort die ook wordt gebruikt voor gloeilampen. Maar het zijn de veertien olieverfstaties, die tot en met Pasen in de Groenlose stadsboerderij tentoongesteld worden.

De openingstijden van Stadsboerderij Grolle zijn op maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Meer berichten