Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Het wonder van buurtschap Eefsele

De Torenwachter over het wonder van buurtschap Eefsele

Daar lees ik me toch in de Groenlose Gids dat Oost Gelre twee regisseurs heeft benoemd voor de kleine kernen, beste Grollenaren. Het gaat om de leefbaarheid van de kleine kernen en natuurlijk om die leefbaarheid nog verder te ontwikkelen, zo stel ik me voor. Ja, ik ben geen regisseur, maar daar zal het wel op neerkomen.

Oost Gelre heeft een aantal kleine kernen, maar de mooiste van alle kleine kernen zonder kern is ongetwijfeld Eefsele; de buurtschap bij Grol die als het ware ligt gevlijd tegen deze machtige grote kern. Ik ga in dit stukje dan ook een lans breken voor Eefsele, een juweel dat zonder kern toch een meer dan kernachtige uitstraling heeft. Al sinds mijn jeugdjaren ben ik een fan van Eefsele. Dat kwam omdat ik daar met andere kornuiten in vroeger jaren altijd de kermis bezocht. Niks van: goh we hebben even niet in de gaten gehad dat het nu al ineens kermis is in Eefsele. Volgend jaar beter. Helemaal niet; we hielden het voor alle zekerheid 't hele jaar in de smiezen. En bij de eerste geluiden vanuit een weiland met koeien dat plots de naam 'kermisterrein' had gekregen snelden we dan in looppas of soms met flinke pedaalsagen naar dit beloofde kleine stukje land aan de rand van Grol.

Daar stond dan een feesttent - in verslagen soms met 'salon' aangeduid, wat mij overigens altijd wat te kappersachtig voorkwam. Er stond dus een tent en op enige afstand daarvan waren enkele aanpalende voorzieningen gerealiseerd. Zo mocht je dat wel noemen. Een kleine carrousel en wat snackachtige dingen waar je na het dansen je hart aan kon ophalen en waardoor je zelfs verfrist en helder huiswaarts kon keren. In principe dan. Op maandagmorgen, zo herinner ik me, kwam de burgemeester van Groenlo of een representant met een gelijkwaardige uitstraling in een landauer gezeten naar het feestterrein om het vogelschieten te openen en tevens de kermis. Die kermis was overigens op zondag al begonnen. Nu zijn de tijdstippen wat veranderd, maar het beginsel is gebleven. Eefsele blijft zoals het is; ze hebben nog steeds een tent omdat er geen horecabedrijf is en Groenlo heeft ook een feesttent omdat er wel horecabedrijven zijn. Alles is altijd volstrekt logisch.

Het mooie van Eefsele is eigenlijk ook dat het voor de buitenwacht niet te vinden is. Het schurkt tegen de veste aan; door uitbreiding van Groenlo komen ze soms iets in het gedrang, naar ze weten zich wonderwel te handhaven. Ik dacht dat het aantal Eefselenaren rond de 250 ligt; ik zit er in elk geval geen duizenden naast. Sinds enkele jaren heeft Eefsele ook een eigen carnavalsvereniging en dan moet je minimaal 11 inwoners hebben voor de raad van elf. Maar met minder dan elf was het ook gelukt! De Noamatters zijn het; ze hebben zelfs met carnaval hier hun vlag vlak boven mijn hoofd in de Stadstoren uitgehangen. Kan ik mee leven.

Er is ooit een voetbalwedstrijd gehouden tussen Eefsele west en Eefsele oost of noord en zuid. Hoe dat is afgelopen weet niemand meer; wel dat het topvoetbal is geweest.

Als je praat van een vitale gemeenschap; kijk, je hoeft geen duizenden mensen te hebben om iets moois te realiseren, als je een paar mensen uit duizenden hebt lukt dat ook.

En ik zou graag willen dat bij de verdeling van de tonnen subsidie die er liggen, er ook een flink bedrag naar Eefsele gaat. Een kern die zonder kern een kernachtig bestaan leidt.

Dat is eigenlijk de kern van de zaak.

Torenwachter

Meer berichten