José Reijerink van Jambo verlaat na veertig jaar het pand aan de Beltrumsestraat. Foto: Kyra Broshuis
José Reijerink van Jambo verlaat na veertig jaar het pand aan de Beltrumsestraat. Foto: Kyra Broshuis

José sluit Jambo maar gaat wel door

Algemeen

Jambo sluit na 40 jaar en begint pop-upstore aan de overkant

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Na bijna veertig jaar verdwijnt modezaak Jambo uit het Grolse straatbeeld. Nadat eerder al Schoenhandel Rondeel, Juwelier Simons en Boetiek Ankie de deuren sloten, is het nu José Reijerink die het na veertig jaar mooi geweest vindt. José (70) is echter niet van plan om haar activiteiten nu al volledig aan de wilgen te hangen. Aan de overkant, in het Hart van Grolle, begint zij een pop-upstore.

Begonnen met kleding van het Waterlooplein
“Op 1 april is de sleuteloverdracht van dit pand waar ik woon én mijn winkel heb”, vertelt José op haar kenmerkende snelle manier. “In 1981 ben ik hier begonnen. Daarvoor had ik een tweedehands kledingzaak in het pand van Timmen in de Nieuwstad. Daar verkocht ik naast kleding ook vloerkleden. Ik deed mijn inkoop op het Waterlooplein in Amsterdam, daar kon je toen de mooiste kleding vinden. Die tweedehands kleding, nu noemen ze het vintage, dat was toen echt een trend. In de jaren tachtig raakte het uit de mode en toen ben ik gestart met nieuwe én zelfgemaakte kleding in dit pand.” De naam Jambo komt uit Kenia, legt Jose uit. “We waren daar op vakantie en overal riepen de mensen ‘Jambo (Djambo)’, hallo/welkom in het Swahili. Dat vond ik zo leuk klinken en het leek me een mooie originele naam voor de winkel.”

Een creatieve geest
Jambo stond altijd garant voor anders-dan-anders kleding en die werd door José met liefde aangepast naar de wensen van de klant. “En dat blijf ik doen tot ik erbij neerval. Ik heb kleding maken altijd leuk gevonden. Ik heb er wel wat les in gehad vroeger op de huishoudschool maar heb het vooral geleerd door veel te kijken en vooral heel veel te oefenen.” José is ook op andere vlakken creatief, dat blijkt overal uit. “Ik houd ervan om dingen met mijn handen te maken.” Toch was die creatieve geest niet altijd even makkelijk, legt José uit. “Te aparte kleding is hier wat moeilijker te verkopen, daar heb ik me wel eens op verkeken. In de jaren negentig kwam de laagjesmode in, dat sloeg hier wel heel erg aan. Toen is het echt goed gaan lopen. Je ziet steeds meer dat mensen op alle leeftijden rondlopen in kleding die ze zelf mooi vinden. Dat vind ik leuk om te zien.”

‘Ik blijf bezig met kleding’
Dat ze nu, na (bijna) veertig jaar, het pand gaat verlaten, doet José wel pijn. “Ja natuurlijk. Die veertig jaar zijn zo snel voorbij gegaan en ik ben nog lang niet klaar. Ik wil nog graag op festivals en leuke marktjes staan met mijn kleding en zit ook te denken aan thuisparty’s. Ik blijf altijd bezig. Het is mooi dat die hippiestijl weer helemaal terug is, dat is echt mijn ding.” José is altijd actief geweest om de binnenstad van Groenlo levendig te houden en had een groot aandeel in de opzet en uitvoering van Groenlo Modestad en Mode & Kunst. De vele liefhebbers van haar kleding hoeven echter niet te vrezen voor een kledingkast zonder de ‘Jambo touch’. “Vanaf 1 april ben ik drie dagen per week (dinsdag woensdag en donderdag) te vinden in het Hart van Grolle. Van 10.00 tot 17.00 uur. Voor hoelang weet ik niet, ik kijk gewoon hoe het bevalt. Stilzitten is in elk geval niks voor mij, zolang het kan zal ik bezig blijven met kleding!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant