Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Wordt de Torenwachter uit zijn torenflat gezet?

Wordt de Torenwachter door de gemeente uit zijn torenflat gezet?

Krijgen we nu toch in de oude Calixtus een Museum 1627, beste Grollenaren? Daar gaat het verdorie wel op lijken, hoewel de gemeente eerst nog zoals dat altijd zo fraai heet een 'haalbaarheidsonderzoek' gaat (laat) doen.

Maar inmiddels, zo las ik in onze onvolprezen Groenlose Gids, hebben er zich al diverse instituten van naam en faam positief over uitgelaten. Afwachten dus nog even. Maar ik ben mezelf rot geschrokken. Want ik dacht meteen aan mijn eigen schamele huisvesting in de toren waar ik dagelijks wind, regen, striemende kou en te felle zonneschijn moet doorstaan. Laat de gemeente nu ook onderzoek doen of ik wel genoeg huur betaal? Want 'haalbaarheid' is een gemeentelijke term, maar het betekent in gewoon Grols dat ze kijken of het wel uit kan. Of er wel voldoende pegels beschikbaar zijn en als die er niet zijn gaan ze om zich heen loeren. Dan loeren ze ook naar boven want ik zit vlakbij de raadszaal. Ik meende vorige week al een paar raadsleden te zien - ik noem geen namen en geen politieke kleur - maar ik zag die raadsleden naar boven kijken en ik kon zien dat ze tegen elkaar zeiden: Den zit doar ook mooi veur 'n paar cent; dat is toch veur niks veur zonne prachtige torenflat, eigenluk 't hoogste penthouse van Grolle, of neet dan? Nou, het is helemaal geen penthouse, het is een tochtig onderkomen met totaal geen isolatie. Dat wilde ik zelf niet omdat ik dan geïsoleerd raak en geen binding met de Grollenaren meer heb. Dat snappen jullie, nietwaar?

Maar nu word ik de dupe van mijn eigen zuinigheid. En ja hoor, een paar dagen later kreeg ik een brief van de gemeente of ik in het gemeentehuis in Lichtenvoorde 'van gedachten wilde wisselen over mijn huisvesting in de gemeentelijke stadstoren'. Ja, dan heb je het wel door. Weer zo'n brief: als een overheidsorgaan van gedachten wil wisselen dan betekent dat dat ze gaan zeggen dat de huur te laag is, dat die dus omhoog moet en dat ze nog niet zover willen gaan om al direct te spreken van een regeling met terugwerkende kracht omdat ik al jaren te weinig huur betaal. Maar dat het dus in feite alleszins, maar dan ook alleszins redelijk zou zijn die te weinig betaalde huur met terugwerkende kracht alsnog te innen. Dat schrijven ze niet, maar dat bedoelen ze wel!

Ik met enorme tegenzin naar Lichtenvoorde (dat heb ik eigenlijk altijd) en ik zou daar worden ontvangen door een afvaardiging van het college, zei een soort gastvrouw en aan haar lichaamstaal kon ik al zien dat het geen prettig gesprek zou worden. Succes, zei ze nog en dat deed me helemaal het ergste vrezen.

Ik mag over dit geheime gesprek officieel geen mededelingen doen want dan word ik nog een keer 'ontboden' op dat gemeentehuis en gelijk al uit de toren geflikkerd, maar in essentie kwam het op het volgende neer.

Wat woont u daar toch prachtig, meneer de Torenwachter, zeiden ze. Wat woont u daar mooi op het allerhoogste plekje van Groenlo en ook nog het allergoedkoopste! We zouden dat graag continueren, maar u hebt natuurlijk gelezen dat het nieuwe museum daar enorm veel geld gaat kosten en omdat alle beetjes helpen, zou het helpen als u ons ook hielp in de vorm van een extra huurbedrag. Dat hoeft vandaag niet in te gaan, dat mag best pas morgen! Ze lachten wel erg hard en tevens erg schaapachtig over hun eigen grapjes.

Maar wat er toen gebeurde ... dat komt volgende week.


Torenwachter

Meer berichten