Foto:

Gas op die Achterhoekse krukas!

Voor bovenstaande titel hebben we ons laten inspireren door TSTL (Tractor Sterrit Team Lievelde), die o.a. 'Gas op die Krukas' als slogan gebruikt. Vroeger mochten tractoren niet sneller dan 16 km/h. Hoewel de tractoren van tegenwoordig sneller gaan, behoren ze nog steeds tot het zgn. 'langzaam verkeer'.

Wie via de N18 van Groenlo naar Varsseveld of v.v. gaat, heeft regelmatig het idee niet sneller te gaan dan een tractor. Het wordt steeds drukker, met files en soms flinke ongelukken.
Onze fysieke aorta voor bereikbaarheid is de A18/N18. Vanaf begin jaren 60 van de vorige eeuw, dus nu al bijna 60 jaar lang(!) zijn we in de Achterhoek bezig om van het 'karrenspoor' N18 een fatsoenlijke weg van te maken. We zijn er bijna, maar we missen nog een stuk, het stuk van Groenlo naar Varsseveld. Er moet nu eindelijk eens snel actie komen om dit voor elkaar te krijgen.

Achterhoek Visie 2030
Op 8 april jl. werd in de Achterhoek Raad de Achterhoek Visie 2030 behandeld. Een belangrijk document omdat daarin voor de lange termijn wordt aangegeven wat de plannen zijn voor de Achterhoek. Met deze plannen wordt dan gelobbyd bij de provincie, het Rijk en Europa. Een belangrijk onderdeel van deze visie is de bereikbaarheid van de Achterhoek. Tot onze grote verbazing stonden in de visie geen concrete maatregelen genoemd om de van de N18 nu eindelijk eens een fatsoenlijke weg te maken. De N18, die te beschouwen is als de 'krukas' van de Achterhoekse economie.

Iedereen die weleens heeft onderhandeld, weet dat je nooit te laag moet inzetten. Dat is nogal dom en naïef. Alle Achterhoekse CDA-fracties hebben in de Achterhoek Raad van 8 april daarom hoog ingezet en zich hard gemaakt om van de N18 een 2x2baans-weg, 100 km/h te maken met ongelijkvloerse kruisingen. Met steun van een aantal andere partijen is deze maatregel nu in de visie opgenomen. Natuurlijk ligt die weg er niet van vandaag op morgen. Dat gaat veel tijd en lobbywerk kosten. Maar als je geen ambitie uitstraalt en niet duidelijk aangeeft wat je wil, lukt het natuurlijk nooit, haal je geen resultaat.

Helaas reageerden een enkele Oost-Gelderse oppositiepartij en een journalist van De Gelderlander weer erg verzuurd en cynisch op ons succes en het succes van de Achterhoek Raad. Zij laten zich liever op voorhand wederom afschepen met een karrenspoor. Kennelijk willen zij ook in de toekomst letterlijk en figuurlijk stil blijven staan op de N18, of met een trekkergangetje van 16 km/h blijven rijden. Het CDA wil dit niet. Het CDA wil op volle kracht vooruit! Dus Gas op die Achterhoekse krukas!


Fractie CDA Oost Gelre:
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335

Meer berichten