Simeon Oosthuizen. Foto: Dion Tiktak
Simeon Oosthuizen. Foto: Dion Tiktak

Simeon brengt single uit dankzij crowdfundactie

'Er zit alleen maar muziek in mijn hoofd'

Door Henri Walterbos

GROENLO - 'Na een tijd lang feedback krijgen, schrijven, twijfelen en nóg meer feedback krijgen, heb ik tóch besloten om binnenkort de studio in te duiken en een Nederlandse single op te nemen. Omdat dit natuurlijk best duur is (artwork, videoclip, studio etc.) en mijn duo-lening bij lange (lange lange) na niet genoeg is, zou het erg veel helpen als mensen wat geld zouden willen doneren via crowdfunding. Nu denk je waarschijnlijk: 'ja lache hoor maar waarom zou ik dat in vredesnaam doen?' Nou, als je wat doneert krijg je namelijk een gratis MP3 file (nog vóór alles online staat) en een vermelding van je naam in de aftiteling.' Aldus Simeon Oosthuizen (18) op zijn Facebookpagina afgelopen week, om de benodigde 650 euro bij elkaar te krijgen om zijn debuutsingle te lanceren, compleet met videoclip. Het is wat de Grollenaar betreft slechts een eerste stap in de muziekwereld.

Een weloverwogen stap van de eerstejaars student toetsen op het conservatorium in Enschede. Muziek is zijn leven. "In het laatste jaar op het Marianum is me toch wel heel erg duidelijk geworden dat ik niets anders wil dan muziek maken. Sinds ik op het conservatorium zit, is dat alleen maar toegenomen en zit er alleen maar muziek in mijn hoofd. Volgend jaar ga ik ook singer/songwriting doen, omdat ik erachter kom dat ik toch het liefst bezig ben met muziek schrijven, het zelf uitvoeren ervan, in plaats van alleen maar piano spelen."
Het talent heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader, Ernesto Oosthuizen, is beroepsmuzikant, maakte deel uit van De Gracht en won in 2000 'De Grote Prijs van Nederland' in de categorie 'Singer Songwriter'. "Mijn vader was er eerst niet zo'n voorstander van dat ik de muziek in wilde", lacht Simeon. "Er valt niet zo heel veel in te verdienen, maar het was meer iets uit mezelf, om nummers te schrijven, daar je gevoel in kwijt te kunnen."

Voor de grap
Ondanks zijn prille leeftijd is zijn productie indrukwekkend. "Ik heb al veertig nummers op de plank liggen. Het grappige is dat er onlangs op school een panel was met mensen van 3FM en 3 voor 12, ik hun een demo liet horen van mijn eerste Nederlandstalige nummer, zij direct enthousiast waren, er potentie in zien. Dat nummer ga ik dan ook opnemen met behulp van de crowdfundactie, al was het eigenlijk min of meer voor de grap geschreven, maar als je iets uitbrengt dan breng je wel iets uit waarvan je weet dat mensen het al leuk vinden."
Titel van zijn eerste single is 'Veel te laat'. "Het gaat over een uitgaansavond en dat ik een meisje heel erg leuk vind maar ik het de hele tijd uitstel door tegen mezelf te blijven zeggen dat het toch al veel te laat is." Het nummer heeft volgens Simeon een geheel eigen stijl. "Een mix tussen Jett Rebel en Bløf. Ik ga het opnemen met een band, muzikanten die ik ken van het conservatorium. Ik heb er ook blazers bij geregeld. Het wordt best wel een grote productie met veel show en spektakel. Met de band gaan we de arrangementen nog een keer doornemen. Eind mei gaan we het opnemen in de Silvox Studio in Bontebrug, onder leiding van Caspar Falke. De videoclip wordt gemaakt door Sem Leuven, een vriend van mij uit Lichtenvoorde. Eind juni moet alles klaar zijn."
Om het geheel te financieren is er de crowdfundactie. "Ik bedacht het spontaan in de bus, want ik wil het zo graag opnemen. Als student heb ik niet veel geld dus moest ik wat bedenken." De benodigde 650 euro heeft hij inmiddels tot grote verrassing van zichzelf al binnen. Dat had ik totaal niet verwacht, maar doneren kan nog steeds. Dat komt de totaalproductie alleen maar ten goede. Het is een duur geintje."

Meer berichten