Afbeelding

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Gaat gemeente uitleggen wat Achterhoek Board is?

Algemeen Columns

Torenwachter: gaat de gemeente nu eens uitleggen wat de Achterhoek Board eigenlijk is?

Toen ik een biertje dronk aan de bar en ik het met een stamgast had over politiek en vroeg wat hij dacht van de Achterhoek Board, kwam er een antwoord dat ik eigenlijk niet verwachtte, beste Grollenaren.

Hij zei vrolijk dat hij alleen maar hardboard kende en zachtboard. Maar geen achterhoekboard; hij gaf ook niet de intentie aan eigenlijk wel te begrijpen dat het over de Achterhoek (hoofdletter) ging met een andere betekenis van een 'Board'.

Vrolijk was het wel, maar ik kreeg het idee dat de man representatief was voor een groot leger van hele normale burgers die geen flauw idee hebben wat die Achterhoek Board eigenlijk inhoudt of voorstelt.

En dat is niet de schuld van die mensen, dat is de schuld van de lokale overheid omdat daarover geen enkele maar dan ook geen enkele voorlichting wordt gegeven.

Juist afgelopen week was de Achterhoek Board weer even in the picture, jullie hebben dat wellicht gelezen in onze Groenlose Gids. Het ging daarbij over het gehakketak van diverse politieke partijen uit Oost Gelre die elkaar in de haren zaten over plannen om alsnog een soort tweebaanssnelweg van Varsseveld naar Groenlo te realiseren en het stichten van één grote Achterhoekse gemeente. Ik wil de discussie over die onderwerpen zelf nu even laten voor wat ze zijn. Het gaat me nu om die Achterhoek Board. Als ik het allemaal goed zie - dat weet je nooit Torenwachter, inderdaad - als ik het allemaal goed zie is die Board een soort overkoepelend orgaan of, zo jullie willen, een naar een vierde bestuurslaag neigende instantie. Daarin zitten raadsleden van de deelnemende gemeenten en mensen uit het bedrijfsleven. Ceo's en meer dan dat soort machtige mannen en vrouwen die denk ik niet (meer) de kranten rondbrengen maar er zelf wel voortdurend in staan. Zo ongeveer.

Ik wil niet twijfelen aan de oprechte bedoelingen van die boardmensen, maar ik heb wel scepsis als het gaat om het democratisch gehalte van die formatie.

Kijk, we kiezen onze raadsleden door rechtstreekse verkiezingen. Dat is mooi, maar de samenstelling van de board met externe deskundigen is geen zaak van de kiezer, dat doen de gekozenen, later. Een van de grondbeginselen van democratie is toch ook de band die de gekozenen hebben met de kiezers. De Board is een soort van getrapte verkiezing waar dan nog bijkomt dat sommigen helemaal niet door het volk zijn gekozen.

Ik huiver dus een beetje bij de gedachte dat heel veel zal gebeuren zonder dat wij als burgers dat nu direct in de smiezen hebben. Het ergste is nog dat het verschijnsel van de Board ook grotendeels onbekend is, dus niemand weet er echt het fijne van. En precies hier ligt nu een prachtkans voor de gemeente Oost Gelre om daar als eerste verandering in aan te brengen. We hebben hier diverse prima communicatiemedewerkers, zo heten ze geloof ik. Vroeger sierden ze zich met de term 'gemeentelijke voorlichter', maar er hoeft niemand meer voorgelicht te worden, wel ingelicht. Dat is heel wat anders.

Dus als ik het even samenvat is het zo dat de Board onbekend is, maar dat die overigens wel een grote vinger in de pap heeft als het gaat om woningbouw, snelle wegen en mammoetsteden. Maar dat vindt grotendeels buiten ons gezichtsveld plaats.

Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dus is er werk aan de winkel om de status van de Achterhoek Board uiteen te zetten, zodat het allemaal te volgen is en het geen ver-van-ons-bed-organisatie wordt.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant