Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Is de sluwe Slag al begonnen?

De Torenwachter: is de sluwe Slag om Grolle nu al begonnen?

Goh, beste Grollenaren, wat een mens zich toch kan vergissen. Afgelopen week las ik eerst het bericht dat er op het perceel van Rondeel in de Beltrumsestraat, zoals het werd aangeduid, 2 oude waterputten waren gevonden. Leuk bericht, dacht ik, niet buitengewoon spectaculair want het stikt hier van de waterputten in het centrum, maar toch. Ook leuk straks voor de alsmaar uitdijende digitale bronnen (geen waterputten) waardoor Grollenaren talloos veel eeuwen na ons nog steeds kunnen zien wat er gevonden is. Maar toen ik later eindelijk eens een biertje ging drinken sprak ik een man die het allemaal heel anders en naar hij zelf zei veel beter zag.

Hij zei dat er helemaal geen waterputten waren gevonden; sterker nog: er was niet eens naar gezocht! Het was toch allemaal merchandising van het zuiverste water, riep hij. Kijk, die mensen van de Slag om Grolle moeten financieel op eigen benen gaan staan en dan moet je publiciteit hebben. En dat doen ze goed; hier en daar een waterput vinden want dat geeft meteen een extra dimensie aan de Slag. De eerste Slag is een daalder waard, voegde hij er aan toe; ja, hij was 'nebenbei' ook nog eens taalvirtuoos, zei-ie. Hij vond tevens dat het die handige jongens mooi lukte de professionele journalisten voor hun karretje te spannen. Ze lieten die journalisten hele spannende verhalen schrijven over niks; of zou het zo zijn dat die journalisten zelf ook in het complot zaten? "Ie könt geen mense vertrouwen", riep hij.

Hij opperde ook dat het best zo zou kunnen zijn dat binnenkort 'opeens' een deel van het uniform van de grote prins Frederik Hendrik zou worden gevonden in een onduidelijk stuk struikgewas en dat op een plek die een geheel nieuwe dimensie zou toevoegen aan de Slag. Daaruit zou blijken dat de Prins eigenlijk vanuit een heel andere hoek de stad Grol had willen aanvallen. Dat zou zo weer neerkomen op een mannetje of duizend extra aan bezoekers riep hij, terwijl hij de kastelein wenkte voor nieuwe glazen.

Volgens hem werkte de gemeente Oost Gelre zelfs driftig mee aan het pleasen van de Slag om Grolle. Maar ze doen dat zo dat de gewone burger niks in de gaten heeft, maar daar trapt deze jongen niet in. Hij begon echt goed op dreef te komen en doordat hij zijn zinnen met geroffel op de bar kracht bijzette, schudde het halve café. Waarom dacht ik dat ze in Lichtenvoorde een oude Rabobank afbraken voor parkeerplaatsen? Toch zeker niet om de ambtenaren en inwoners te plezieren, helemaal niet. Het is bedoeld om straks extra parkeerplaatsen te hebben voor de duizenden bezoekers aan de stad Grol die dan met bussen naar de vesting worden vervoerd.

En ik dacht toch niet dat de Borculoseweg nu ineens ten bate van de inwoners was gereconstrueerd. Dat was toch gewoon om ook aan die kant van de stad een snelle toeloop naar het centrum mogelijk te maken met een dijk aan parkeerplaatsen. Ik geloofde toch waarachtig niet dat die alleen bedoeld waren om supermarktbezoekers de gelegenheid te geven hun waren lekker soepel in de auto te kunnen sodemieteren? Dat dacht ik toch zeker niet, hè?

En wist ik waarom er nu zoveel woningen in het centrum van Groenlo worden gebouwd? Toch niet om de woningnood hier op te heffen; nee gewoon verhuren aan de gasten. Wat Amsterdam kan kunnen wij beter, riep hij. We namen nog een biertje en toen ik naar huis ging hoorde ik hem nog roepen: zet-ie dat nog in de krante?


Torenwachter

Meer berichten