Een beeld van de nieuwe zaagmachines met rechts Richard ten Bulte. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de nieuwe zaagmachines met rechts Richard ten Bulte. Foto: Theo Huijskes

Ten Bulte Hout en Vloeren investeert in nieuwe zaagtechnieken

Algemeen

'Zo efficiënt mogelijk met het beschikbare hout omgaan!'

Door Theo Huijskes

VREDEN - Het op het industrieterrein Gaxel in Vreden (Duitsland) gevestigde, ultramoderne houtverwerkingsbedrijf Ten Bulte geniet niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland grote bekendheid. Het oorspronkelijk in Groenlo door wijlen Theo ten Bulte opgerichte bedrijf heeft door de jaren heen onder aanvoering van de beide zonen Richard en Geri ten Bulte een metamorfose ondergaan. Daarbij staan aspecten als duurzaamheid en innovatie (het ontwikkelen en invoeren van nieuwe productiewijzen) doorlopend centraal. Zoals recent met de aanschaf van twee nieuwe zaagmachines die hout tot de allerkleinste maat kunnen zagen.

Een voorbeeld hiervan is onder andere de enkele jaren geleden gedane investering van 300 duizend euro in maar liefst 1.250 zonnepanelen. Daarnaast heeft men in 2017 een proces ontwikkeld, waarbij men belangstellende klanten tegemoet komt met het aanbieden van gekloofd en daarnaast op een uiterste duurzame wijze gedroogd brandhout. Bij dit laatste proces geldt voor de gebroeders Ten Bulte het motto dat brandhout voor kachels, open haarden en dergelijke pas geschikt is wanneer het aanwezige vochtigheidspercentage 15 tot 20% bedraagt. "Te vochtig brandhout heeft grote schadelijke gevolgen voor het milieu!"

Diepte-investering
Met het in de praktijk doorlopend in ere houden van de slogan 'Bossen zijn de groene longen van de aarde. Daarom is het van het grootste belang dat hout bosbouwkundig verantwoord geoogst en verwerkt wordt', hebben de gebroeders Richard en Geri enkele maanden geleden voor een nieuwe, innovatieve loot aan de Ten Bulte-productieboom gezorgd.

"Wij zijn overgegaan tot de aanschaf van een tweetal nieuwe zaagmachines, waarmee alle hout tot de allerkleinste maat gezaagd kan worden", vertelt Richard ten Bulte. "De ontwikkelingen zijn de laatste jaren zover doorgevoerd, dat de gebruikers van welke soort hout dan ook het gevraagde minutieus op maat geleverd kunnen krijgen. Wanneer er sprake is van een maatafwijking, dan is dat tot één tiende millimeter beperkt." Ten Bulte geeft aan dat men daarvoor twee jaar geleden de internationale vakbeurs voor houtbewerking en bosbouw in Hannover heeft bezocht. "We hebben verschillende merken beoordeeld en zijn uitgekomen op het van Sloveense afkomst zijnde merk Mebor, waarmee een 5 meter lange en 1 meter dikke boom gezaagd kan worden. Zie het als een diepte-investering om klanten letterlijk en figuurlijk op maat te kunnen bedienen. Het gaat hier niet om volume. Immers de bossen, waar dan ook op deze wereld, groeien niet harder naar aanleiding van de aanwezigheid van dit soort zaagmachines."

Kwaliteitshoutzagerij
Richard ten Bulte benadrukt dat de bedrijfsfilosofie er helemaal op gericht is dat de op het uit te dragen visitekaartje vermelde aanduiding 'kwaliteitshoutzagerij' met hoofdletters wordt geschreven. "Wij gaan alleen voor een kwalitatief hoogstaand product en absoluut niet voor bulkwerk. Daarom kopen wij hout, ongeacht de soort, afkomstig uit alleen maar goed beheerde bossen. Een en ander bij voorkeur regionaal en dan doel ik in Nederland op het oosten van het land en in Duitsland op Nordrhein-Westfalen. De bomen die gebruikt worden, in dit geval gezaagd worden door onze nieuwe machines, variëren van inlandse of Europese eiken tot essen en van kastanjebomen tot douglassparren. Dit alles met maar één oogmerk en dat is het leveren van kwalitatief hoogstaand meubelhout, parkethout, tafelbladen, alsmede ook houten balken en gebinten. En laat één ding duidelijk zijn: alle hout wordt benut, ook al is de uiteindelijke bestemming brandhout. Niets gaat er verloren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant