Afbeelding

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Heel geslaagd zonder geslaagd te zijn

Algemeen

De Torenwachter: je kunt best heel geslaagd zijn zonder geslaagd te zijn

Tegen de tijd dat jullie dit stukje lezen, beste Grollenaren, zijn geloof ik de uitslagen van de examens bekend en zijn de leerlingen op de hoogte gesteld van de resultaten zoals dat heet. Bij een aantal van die leerlingen zal veel stress zijn, dat kan ik me voorstellen. Voor al degenen die geslaagd zijn: van harte gefeliciteerd; en voor degenen die het deze keer niet hebben gehaald: misschien zit er nog een herretje in en anders volgend jaar nieuwe kansen. En je moet ook maar zo denken: je kunt heel geslaagd zijn zonder geslaagd te zijn, want dat is een situatie waar de school niet over gaat, net goed!

Ik kijk elk jaar met een zekere blijheid naar al die schooltassen die meestal wat achteloos bij een vlag hangen ten teken dat deze drempel in elk geval is gepasseerd. Heerlijk, die verfrommelde schooltassen en dan de gedachte daarbij dat de ouders hebben gezegd dat Arthur of Evie het nooit zouden halen omdat ze er gewoon met de pet naar gooiden! En dan toch! Wat een genot; dat is pas slagen en achteloos daarbij zeggen dat sommige cijfers toch nog iets tegenvallen.

Het is lang geleden dat ik een diploma heb gehaald; ja ik begrijp het: ik hoor jullie al roepen dat het op zich al uniek is dat ik überhaupt een diploma heb gehaald. Toch is het zo, maar het was natuurlijk met de hakken over de sloot, met veel twijfelachtige naar boven gerichte afrondingen en herkansingen. Maar uiteindelijk dan wel een diploma, maar niemand die later ooit heeft gevraagd of het een moeilijke bevalling was geweest. Dan had ik geantwoord; welnee, gewoon een makkie!

In elke familie zijn wel kinderen die examen moeten doen en in elke familie zijn ook wel de bekende moeilijke gevallen. Die hoor je niet veel noemen want zoals een fraaie spreuk zegt: het succes kent vele vaders, de mislukking is een wees. En als de kinderen er niet veel van bakken slaat dat toch wat op de ouders terug. Ik zeg nooit tegen kinderen dat het allemaal best gemakkelijk is en dat het halen van een diploma een fluitje van een cent is; ik weet wel beter!

In mijn familie is een kind dat heeft een aardige filosofie bedacht en die wordt geloof ik ook nog redelijk breed gedeeld. Die filosofie luidt: beter een zes zonder stress dan een zeven en geen leven. In dit systeem is voor een acht helemaal geen ruimte meer, dat begrijpt iedereen.

Eigenlijk is het systeem van examens doen nu ten opzichte van vroeger qua systematiek niet veel veranderd.

Ik herinner me nog een zeer bijzonder examen, wil ik jullie niet onthouden. Honderden zenuwachtige mensen in een grote zaal. Na het beantwoorden van de vragen kon je vertrekken, zonder dat anderen daar last van hadden. Die hadden al last genoeg van zichzelf.

In mijn buurt zat een man die het al direct niet zag zitten; ik zag zijn hulpeloosheid. Het examen duurde een uur of drie, een hele tijd. Hele slimme mensen deden het in de helft van de tijd.

De man bij mij in de buurt wachtte op een goed moment om ongezien te vertrekken. Hij koos een moment waarop de surveillant zich ver van de inlevertafel bevond. Hij legde snel de niet ingevulde papieren op tafel en spurtte naar de uitgang. Maar nog net daarvoor had de surveillant de tafel bereikt en riep hoorbaar voor iedereen: "U hebt niets ingevuld."

Als je praat van (door de mand) zakken.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant