Het stadhuis in Groenlo staat op de nominatie voor verduurzaming. Foto: Kyra Broshuis
Het stadhuis in Groenlo staat op de nominatie voor verduurzaming. Foto: Kyra Broshuis

Onderzoek naar verduurzaming stadhuis Groenlo en Lokalen Lichtenvoorde

Algemeen

OOST GELRE - Het Stadhuis in Groenlo en het voormalige schoolgebouw aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde, wat nu Lokalen is, zijn aan de beurt voor een onderzoek naar verduurzaming.

Door Kyra Broshuis

In het Akkoord van Groenlo, dat op 30 september 2009 door de acht gemeenten uit Achterhoek is ondertekend, verklaren de gemeenten dat zij zullen werken aan duurzame energieopwekking in de Achterhoek, zodat de gemeenten in 2030 energieneutraal zullen zijn. Het gaat om de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Winterswijk en natuurlijk Oost Gelre. In de uitvoeringsagenda staan de projecten voor de komende jaren, onderverdeeld in de groepen huishoudens, bedrijven, grootschalige hernieuwbare energieopwekking en gemeentelijk vastgoed. Een van de projecten voor het gemeentelijk vastgoed is het opstellen van Energiebeleid voor het gemeentelijk vastgoed. Het energiebeleid gemeentelijk vastgoed is onderdeel van het vastgoedbeleid gemeente Oost Gelre, dat op 10 oktober 2017 is vastgesteld.

Een of twee gebouwen per jaar
“We gaan per gebouw bekijken wat de mogelijkheden zijn en houden hierbij rekening met de toekomstige bestemming/planvorming per individueel object (sloop, verkoop, etc.). Per jaar komen er één of twee gebouwen in aanmerking voor verduurzaming”, legt wethouder Karel Bonsen uit. “Per gebouw wordt bekeken hoe de energieprestatie verbeterd kan worden. De reële werkzaamheden om de gebouwen te verduurzamen worden geschat op 839.000 euro. Dit bedrag wordt verdeeld over de komende tien jaar. Dit betekent dat er per jaar ongeveer 83.900 euro wordt uitgegeven om de gebouwen te verduurzamen. Hierbij staan financieel verantwoorde keuzes uiteraard voorop.” Het Stadhuis in Groenlo en het voormalige schoolgebouw aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde, wat nu Lokalen is, zijn nu aan de beurt. “We willen een onderzoek laten uitvoeren naar de verduurzamingsmaatregelen. Het NIBAG uit Hengelo gaat dat doen en daarna zal het bureau, in samenwerking met de medewerkers gebouwenbeheer van de gemeente, een meerjarig onderhoudsplan opstellen. De kosten van het onderzoek bedragen 8.500 euro en kunnen uit het budget uitvoeringsagenda energietransitie worden betaald.

Lokalen in Lichtenvoorde staat op de nominatie voor verduurzaming. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant