Wethouder Bart Porskamp op de plastic bank. Rechts Jeroen Joling van Rouwmaat Groenlo.
Wethouder Bart Porskamp op de plastic bank. Rechts Jeroen Joling van Rouwmaat Groenlo. (Foto: Kyra Broshuis)

Bank van afvalplastic voor Marianum

GROENLO - Leerlingen van Marianum hebben in mei meegedaan aan de Burgerschapsweek. Die week stond in het teken van duurzaamheid en één van de onderdelen was een workshop van Klimaat Klaor over het hergebruik van plastic. De firma Rouwmaat plaatste in die week containers op Marianum waarin leerlingen hun plastic afval kwijt konden. Rouwmaat verwerkte dat plastic tot een grondstof waar het bedrijf vervolgens een bank van heeft laten persen.

Door Kyra Broshuis

Goed zichtbaar
Afgelopen vrijdag werd de bank officieel aangeboden aan de school. Javier Castilla Martin, conrector onderbouw havo/vwo, vertelde de aanwezigen over het belang van duurzaamheid. “Op deze manier zie je hoe je van afval iets heel moois kunt maken. Het is goed dat we dat nu zo zichtbaar hebben.” Wethouder Bart Porskamp vertelde zelf ook mee te hebben gedaan aan de Burgerschapsdagen. “Ik heb op het gemeentehuis verschillende groepen leerlingen ontvangen en verteld over mijn werk. Ik ben er trots op dat we die Burgerschapsdagen samen met het onderwijs en het bedrijfsleven vorm hebben kunnen geven.”

Wateroverlast
De wethouder vertelde ook over de wateroverlast waar de leerlingen mee te maken krijgen. “In Lichtenvoorde hebben we daarvoor al retentievijvers laten aanleggen. Het is belangrijk dat wij niet zomaar al het regenwater in het riool laten lopen. Bij hevige buien kan het riool dat niet aan en het is natuurlijk ook veel duurzamer om dat regenwater op te vangen en te gebruiken.” Om het afzagen van regenpijpen vóór het water het riool in verdwijnt, te stimuleren, hebben de leerlingen van verschillende waterspuwers gemaakt die op het afgezaagde stuk geplaatst kunnen worden. “Dat trekt de aandacht van mensen en brengt zo hopelijk op een idee. Dus als jullie thuis nog een zaag hebben…”

Een huis van plastic
Jeroen Joling van de firma Rouwmaat vertelt over het belang van recycling en wat Rouwmaat allemaal doet op dat gebied. “De ontwikkelingen op het gebied van recycling gaan steeds verder. Zo hebben we zelfs al een echt huis van plastic gemaakt” De wethouder en de leerlingen onthullen vervolgens de bank die een mooie plek heeft gekregen in één van de gangen van de school.

Meer berichten