Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Doodmoe van alle activiteiten en snakkend naar eenvoud

Algemeen Columns

De Torenwachter wordt doodmoe van alle geweldige activiteiten en snakt naar eenvoud

Beste Grollenaren, jullie mogen dan last hebben van de hitte, ik heb bijna nog meer last van alle ongelooflijk dynamische zomerse activiteiten die als een zwaar onweer op mij neerdalen en waaraan nooit een eind lijkt te komen.

Ik kom hele dagen adem te kort als ik alle evenementen, alle bijzondere festiviteiten, events enzovoort op me af zie komen. Ik begin langzamerhand te begrijpen wat de gemeente hier bedoelt met een 'evenementengemeente'. Ze bedoelen daarmee dat hun argeloze burgers elke dag en nacht als een stel angstige kippen worden opgeschrikt en door het nachthok gaan fladderen.

En het zijn allemaal events (dat woord lees ik ook steeds vaker, events). Na een lange zoektocht in het woordenboek Engels - Nederlands kwam ik achter de betekenis ervan. Ik weet wel dat het voor jullie allemaal klip en klaar is, maar ik moet mijn ontbrekende kennis steeds maar stiekem zien aan te vullen. Zodanig dat het in de familie niet opvalt dat ik óók dit weer niet weet.

Ik kan geen Groenlose Gids openslaan of daar lees ik het weer. Bijvoorbeeld het 'over de top' festival in Lichtenvoorde. Dat is een naam die zou voor Groenlo overigens ondenkbaar zijn: 'over de top'; dat zou bij ons 'over de tap' gaan heten, want we zijn nu eenmaal wat losser in het gedrag dan die doorgaans zo strak in het gareel lopende Lechvoodsen. Met permissie.

En dan lees ik weer over de Vrije Slag in Grolle. De Vrije Slag en we hebben ook al de Slag om Grolle, ik raak echt totaal van Slag. Het is voor mij niet meer te behappen. En dan hebben we hier de streetparade, ook weer zo'n mooi Achterhoeks woord waar geen letter dialect in zit.

En kon je eerder bijvoorbeeld in Lievelde nog naar een gewoon corso kijken, een wolcorso wat weer heel wat anders was dan een wat wollig corso. Dat begrijpt iedereen, maar nu hebben ze in dit ook al het station bezittende kerkdorp een zeepkistenrace. Je zou denken: dat gaat daar bergafwaarts in Lievelde, maar ze veren er juist van op! En van de door mij zo bewonderde en enige buurtschap van de stad Grol, Eefsele, begrijp ik ineens ook niks meer. Het is geweldig en geweldig ingewikkeld daar want ze 'vieren' dit jaar het negentigjarige bestaan van de kermis. Hier kom ik ook alweer niet meer mee: Dat je een kermisbestaan viert; kermis is toch al feest?

Ik word er zo ongelooflijk moe van. Al die activiteiten, al die events; die onbegrijpelijke uitdrukkingen en dat het allemaal geweldig wordt, spannend, ongelooflijk aantrekkelijk en u mag dit niet missen spektakels. Wow, wat wow?

Weet je waar ik naar snak beste Grollenaren? Naar een festijn (oké event) waar van tevoren al gezegd wordt: jongens dit wordt niks. We hebben het helemaal niet voor elkaar; we doen maar wat. We zitten d'r wel mee te prutsen maar het wordt niet wat. Eigenlijk is het al mislukt, maar als jullie toevallig in de buurt zijn: kom kieken! Dat er een moment kan ontstaan waarop we niet meer te maken krijgen met ongelooflijk professionele zaken, dat het gewoon een beetje gepruts wordt.

Dat er woorden worden gebruikt die ik ken en herken.

Of is dat eigenlijk te veel gevraagd in deze tijd? Dat je gewoon een biertje kunt drinken zonder dat de toetebel of de goed in het pak zittende ober vraagt: bier? Wat voor percentage, waar gebrouwen, welke gisting? Een zwijgende ober die het er neer zet.

Ik snak naar eenvoud.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant