De ouders moesten stevig puzzelen om de opdrachten van hun kinderen op te lossen. Foto: PR
De ouders moesten stevig puzzelen om de opdrachten van hun kinderen op te lossen. Foto: PR

Escape the classroom bij Da Vinci

BORCULO - De deur van de klas staat gewoon open, maar er is voor ouders die op school bij hun kinderen te gast zijn, geen ontsnappen aan. 'Escape the classroom' is vandaag het motto, als ouders bij Da Vinci Berkelland proefkonijn zijn voor opdrachten van eigen kinderen.

In het kader van een gezamenlijk wiskundeproject van basisschool voor hoogbegaafde kinderen Da Vinci (Borculo) en scholengemeenschap Marianum (Groenlo/Lichtenvoorde) heeft wiskundedocent Wendeline Thoma (Marianum) de afgelopen weken samen met groepsleerkracht Vivian Velthuis met de leerlingen aan het escaperoom-project gewerkt.
"Het opzetten van dit soort raadsels is een ontzettend leuke werkvorm", geeft Wendeline Thoma aan. "Vanwege de verhuizing van de school (Van Borculo naar Neede; red.) hebben we de periode met een paar weken ingekort, maar het is leuk om hier met deze doelgroep mee bezig te zijn!"

Chemietabel
De raadsels zijn uitgewerkt in programma's op laptops in de klas. Eén groepje heeft een opdracht opgehangen aan de diefstal van een kostbare diamant. Teksten in code, RA als afkorting van radium met de verwijzing naar de tabel van chemische elementen van Mendelejev zetten de ouders aan het puzzelen. Rekenen levert antwoorden op die corresponderen met postcodes van verdachten die kunnen worden weggestreept.

Pi
Het andere groepje geeft 'OBEK' als hint om in een boekenkast een schuinstaand boek te onderzoeken. Daarin staat een tekst in code. De letters vervangen door die van drie posities verderop in het alfabet, levert een driecijferig getal op. Uiteindelijk moet worden gegoogeld welke wiskundige met de constante pi omtrek en oppervlakte van cirkels berekende. Archimedes is hier het verlossende laatste antwoord.

Meer berichten