Bij de bebouwde kom van Zwolle krijg je al een melding 'Welkom in Duitsland'. Foto: Kyra Broshuis
Bij de bebouwde kom van Zwolle krijg je al een melding 'Welkom in Duitsland'. Foto: Kyra Broshuis

Mobiele bereikbaarheid Zwolle 'een verschrikking'

GROENLO - De mobiele bereikbaarheid in de kern en de directe omgeving van Zwolle is een verschrikking. Dat zegt raadslid Carla Heming van het CDA. “Je hebt er vaker geen bereik dan wel. Als ik naar Zwolle rijd en de brug over kom krijg ik al een melding ‘Welkom in Duitsland’. Dus weg bereik. Als je één van de hulpdiensten nodig hebt dan mag je hopen dat je ze kunt bereiken. We willen toch met z’n allen voorkomen dat, net als in Brabant met de landelijke storing van 24 juni jl., iemand overlijdt omdat 112 niet te bereiken is?”

Door Kyra Broshuis

Volgens Heming is het slechte bereik een dagelijks probleem. “En niet alleen voor de Zwolse inwoners, want nu het een stuk drukker is in Zwolle betekent dit voor alle weggebruikers van Zwolle tot aan de Duitse grens dat er geen tot weinig mobiele bereikbaarheid is. Ook als je op internet kijkt bij locatieantennes dan zie je één witte vlek in Zwolle. Het kan eigenlijk toch niet waar zijn dat we in dit digitale tijdperk, met alle moderne voorzieningen, nu nog zo’n slecht bereik hebben?” Heming wil van de wethouder weten of er een extra telefoonmast in of bij Zwolle kan komen voor betere mobiele bereikbaarheid. Want de nood is hoog, zo voegt ze er aan toe.

Met hulp van Contactgroep Zwolle
Verantwoordelijk wethouder Marieke Frank erkent het probleem. “De slechte mobiele bereikbaarheid in en rondom Zwolle is bij ons bekend. We hebben recent nog meldingen vanuit Zwolle hierover ontvangen. We hebben jaarlijks een gesprek met Monet; een vereniging die namens de netwerkoperators KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 de plaatsing van antennes afstemt met overheden. Het najaar is het moment om daarover weer concreet in gesprek te gaan. Twee jaar geleden is dat ook zo gegaan met de slechte mobiele bereikbaarheid in en rondom Mariënvelde. We hebben toen de klachten besproken en Mariënvelds Belang heeft destijds ook een rechtstreeks verzoek bij Monet gedaan en dat heeft de zaak bespoedigd. We willen de Contactgroep Zwolle daarom ook vragen om rechtstreeks contact met Monet te leggen. Wij zullen het verzoek ondersteunen middels een ondersteuningsbrief. Het is overigens wel belangrijk dat Zwolle alvast gaat kijken waar die mast kan komen te staan. Het is vaak een probleem om een geschikte locatie te vinden.” Dat zal in Zwolle geen probleem zijn, verwacht Heming: “We hebben waarschijnlijk al een goede locatie voor de mast.”

Meer berichten