Afbeelding

Afname duurzame energie in Nederland

Algemeen

Nederland, en daarmee ook Groenlo, loopt flink achter als het gaat om het afnemen van duurzame energie ten opzichte van niet-duurzame energie. De rest van Europa heeft zich een stuk verder ontwikkeld wat dit onderwerp betreft. Wie heeft er niet gehoord over het Klimaatakkoord? Dit moet voor dé inhaalslag gaan zorgen voor Nederland. Niet alleen het aanbod van duurzame energie blijft laag, maar ook de afname door de consument.

Ontwikkeling in provincies
Wanneer er gekeken wordt naar het afsluiten van duurzame energiecontracten over de afgelopen drie jaar, steeg dit slechts met 12 procent. In 2018 koos slechts 33,4% van de Nederlanders voor een duurzaam energiecontract. Dit is een stijging van 4,1% procent. Dit betekent dat twee derde van de Nederlands nog steeds een contract met niet-groene energie.

In Utrecht heeft 40% van de huishoudens gekozen voor groene energie. Hiermee zet het zich op de kaart als meest groene provincie wat betreft energie. In 2018 was Overijssel de minst groene provincie. Hier heeft 29,5% van de huishoudens de keuze gemaakt voor duurzame energie. Wel behoort Overijssel, samen met Drenthe en Zeeland, tot grootste groeiers van 2018. In 2018 koos tussen de 5,8% en 7,9% van de huishoudens in deze drie provincies bewust voor een groene energieleverancier.

In Gelderland heeft 33% van de huishoudens de keuze gemaakt voor duurzame energie. Dit betekent dat ook in Groenlo grofweg een derde van de huishoudens deze keuze nam, en dat twee derde nog steeds kiest voor niet-duurzame energie. In Oost Gelre zijn ze bezig met energieneutraal worden in 2030.

Lokale stroom wint terrein
Een Nederlands huishouden dat van plan is groene energie af te nemen, kiest tegenwoordig steeds vaker voor een leverancier die lokaal werkt. Dit houdt in dat de energie opgewekt wordt door zonnepanelen of windmolens uit dezelfde regio als het huishouden wat de energie afneemt. Hierdoor ontstaan er lokale energietarieven. Energieleveranciers die duurzame contracten met dit soort energie aanbieden, wonnen het meest terrein in 2018.

Idee heerst dat groen duurder is
De reden dat de vraag naar duurzame energie maar langzaam groeit, is dat Nederlandse huishoudens nog vaak denken dat deze duurzame energie een stuk duurder is. Echter blijkt in de praktijk dat dit helemaal niet zo is. Deze gedachtegang moet veranderd worden om de afname te vergroten en om het behalen van de klimaatdoelstellingen mogelijk te maken. Energie vergelijk je online en zo wordt makkelijk een voordelig contract met duurzame energie gevonden. In de top 10 voordelige energiecontracten staan vaak contracten met duurzame energie. Ga maar eens kijken en maak Groenlo duurzamer.

Dit artikel wordt u aangeboden door Energieleveranciers.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant