Foto: eigen collectie Thieu Nikkessen
Foto: eigen collectie Thieu Nikkessen

Kunst is en bepaalt het leven van liefhebber Thieu Nikkessen

'De onderscheidende kunst in Vietnam heeft mijn hart gestolen!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op bezoek gaan bij Thieu Nikkessen betekent een meer dan aangename kennismaking met kunst en dat in de breedste zin van het woord. In zijn woning aan de Boompjeswal in hartje Groenlo word je gelijk bij binnenkomst geconfronteerd met een rijk kunstpalet. In alle vertrekken van de voormalige notariswoning zijn tientallen karakteristieke, indrukwekkende kunstwerken tentoongesteld. Een enorme, tevens internationale collectie van schilderijen tot beeldhouwwerk en van boetseerwerk tot tekeningen. Circa driehonderd bijzonder fraaie en bovenal kleurrijke resultaten van kunstzinnige arbeid. Kunstwerken met naast een niet in te schatten financiële waarde op de eerste plaats een artistieke en culturele waarde, die zijn weerga niet kent.

Thieu Nikkessen werd op 28 mei 1931 in het Limburgse Bergen, destijds een dorp met zeshonderd inwoners, in een gezin met zes kinderen geboren. De inmiddels 88-jarige kunstliefhebber annex kunstverzamelaar kwam onlangs in het nieuws vanwege de door hem in de Groenlose Nieuwestraat gevestigde galerie KiK samengestelde, nog tot en met 30 augustus lopende expositie van superrealistische kunst uit Vietnam.
Achterover geleund tussen zijn immense kunstverzameling vertelt Nikkessen, vader van twee dochters, opa van vier kleinkinderen en overgrootvader van drie achterkleinkinderen, honderduit over zijn leven dat helemaal in het teken staat van de kunst. Een leven dat naast dertig dienstjaren inmiddels ook al dertig pensioenjaren telt.

'Mijn galerie is tevens mijn woning'
"Ik ben daarom een gelukkig, zeg maar gerust een bijzonder bevoorrecht mens. Iemand die gedurende het gehele leven zijn hobby, het verzamelen van kunst, heeft kunnen uitoefenen. En het plezier dat ik aan deze hobby beleef, kent alleen maar hoogtepunten. Dit laatste niet alleen wanneer ik op reis ben over de gehele wereld, maar ook wanneer ik hier in mijn eigen onderkomen vertoef. Doelende op kunst, ontdek ik nog steeds nieuwe facetten in het werk dat 'a gym for my mind' is geworden. En wat hier op de thuisbasis betreft: 'My home is a gym for the mind'. Want wat is er nog mooier dan in deze galerie, tevens mijn eigen woning, met een glaasje wijn binnen handbereik, hetzij met vrienden en familie of hetzij alleen, rond te kijken naar mijn geliefde schilderijen en beelden? Mijn leeftijd maakt dan niet uit, want ook op 88-jarige leeftijd is mijn woning dan wel galerie nog steeds mijn fitnessruimte voor de geest. Dit is mijn domein, hier kom ik tot rust, hier kom ik uit bij de mooiste ideeën."
Nog nooit de boot ingegaan met een kunstaankoop? "De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mij dat nog geen enkele maal is overkomen. Maar ter verduidelijking, ik ben kunstverzamelaar en absoluut geen kunsthandelaar!"

'Het idee achter de kunst is mijn sterke kant'
Na zijn studiejaren, onder andere doorgebracht op de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort, heeft Nikkessen zijn werkzame leven ingevuld met het zijn van docent beeldende vorming en kunstgeschiedenis op diverse plaatsen in dit land en laatstelijk op scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Daarnaast leende hij zich regelmatig uit als kunstadviseur ten behoeve van bedrijven, instellingen en overheden. Zijn verzamelwoede heeft tot gevolg dat hij naast het organiseren van tal van kunstexposities ook kunstwerken uitleent voor instellingen in en buiten Groenlo, zoals in zijn eigen woonplaats bijvoorbeeld SCC De Mattelier, Stadsmuseum Groenlo en woonzorgcentrum De Molenberg. Om zelf als beroepskunstenaar door het leven te gaan, is iets wat hij nooit heeft geambieerd.
"Iets dergelijks moet van jongs af aan een roeping zijn en dat is bij mij nooit het geval geweest. Bovendien ben ik daar een veel te onrustig type voor. Neemt niet weg dat 'het idee' achter de kunst mijn sterke kant is. Ik ben geen tekenaar, maar kan redelijk goed schilderen."

'In Vietnam was ik direct verkocht'
Om een duidelijk beeld van de wereldkunst te krijgen, heeft Nikkessen de gehele wereld over gereisd met als hoogtepunt de reizen naar Thailand en in het bijzonder naar Vietnam.
"Ik heb inmiddels circa negentig, voor het merendeel langdurige reizen gemaakt. Een groot deel van mijn tijd breng ik door in Azië, waarbij ik op 60-jarige leeftijd en dus reeds 28 jaar geleden kennis maakte met de kunst in Thailand. Maar wat iets later de Vietnamese kunst mij heeft gebracht, is met geen pen te beschrijven. Toen ik er in 1995 voor de eerste keer kwam, was ik direct verkocht. Daar trof ik dergelijk onderscheidende kunst aan, die mij diep raakte en dat nog steeds doet. Het zijn met name de kunstenaars in de hoofdstad Hanoi die mij met hun kunst verrassen. Zij weten kunst te fabriceren waarin hun eigen identiteit is verwerkt. Het werk is bovendien telkens onwaarschijnlijk divers. Het houdt nooit op, het is iedere keer fascinerend, boeiend om mee geconfronteerd te worden. Het gevolg hiervan is dat ik bij iedere nieuwe kennismaking op een dergelijke wijze van de Vietnamese kunst onder de indruk raak, dat ik er vervolgens geen afstand van kan doen."

Wanneer uw verslaggever tenslotte de vraag stelt wat de belangrijkste beweegreden is om kunst te verzamelen, antwoordt Thieu Nikkessen kort en duidelijk met zijn slechts zes woorden tellende lijfspreuk: 'Art is a way of life!'

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden