Boven situatie rotonde nabij Ruurloseweg en beneden situatie rotonde nabij Oude Papendijk. Foto’s: Theo Huijskes
Boven situatie rotonde nabij Ruurloseweg en beneden situatie rotonde nabij Oude Papendijk. Foto’s: Theo Huijskes

Rotondes op rondweg visitekaartje?

Algemeen

Slechte onderhoudssituatie is velen een doorn in het oog

Door Theo Huijskes

GROENLO - De slechte onderhoudssituatie van de beide rotondes op de rondweg N319, ter hoogte van de Ruurlosweg alsmede ter hoogte van de Oude Papendijk, is met name verschillende inwoners van Groenlo een doorn in het oog. Overigens zijn het niet alleen Grollenaren zelf, maar ook bijvoorbeeld op Marveld Recreatie verblijvende vakantiegangers dan wel in Groenlo vertoevende toeristen, die zich verbazen over de verwaarloosde toestand van de beide cirkelvormige verkeerspleintjes. Afgaande op verschillende geluiden overheerst bij nogal wat mensen de mening dat deze voorzieningen geen visitekaartje oftewel uithangbord zijn voor het vestingstadje Grolle.

Rondvraag leert dat het met name Belangenvereniging Groenlo is, die al meerdere malen het gemeentebestuur van Oost Gelre van deze tekortkoming in kennis heeft gesteld en daarbij om opknapbeurten heeft verzocht. Zo is er naar aanleiding daarvan onlangs in deze krant nog een artikel gepubliceerd, waarin het BVG-bestuur haar mening ventileert over de belabberde toestand van deze in het oog springende, bijzondere locaties die dientengevolge extra aandacht en dus daadwerkelijke aanpak verdienen. Belangenvereniging Groenlo vraagt zich tegelijkertijd af wat er terecht is gekomen van het reeds in het najaar van 2010 door de gemeente Oost Gelre genomen initiatief om ondernemers en organisaties op te roepen om het beheer en het onderhoud van deze rotondes over te nemen.

Beschikbaar gestelde silhouetten
De huidige situatie is derhalve een bijzonder schril contrast in relatie tot de plannenmakerij in oktober 2012, toen even vóór de Slag om Grolle in dat jaar beide rotondes werden voorzien van een kunstwerk, zijnde de silhouetten van een groep soldaten, uitbeeldende 'De Slag in 1627'. De in samenwerking met kunstenaar Kees Jansen door Staalbouw Eeftink-Rensing uit Lichtenvoorde vervaardigde kunstwerken moesten zeven jaar geleden worden gezien als een uitvloeisel van een door de gemeente Oost Gelre met de provincie Gelderland gesloten convenant. In dat convenant zijn beide locaties op de rondweg uitgekozen als dé plek voor de visualisatie van soldaten. Het fraaie ontwerp van kunstenaar Jansen verwijst helemaal naar de Vestingstad Grol ten tijde van de vele belegeringen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Met de vinger naar elkaar wijzen
Uit navraag bij zowel provincie als gemeente blijkt nu dat beide overheden de mening over de verwaarloosde situatie delen, maar daarbij tegelijkertijd met de vinger naar elkaar wijzen. Namens de provincie Gelderland is het communicatiemedewerker Petra Borsboom die verwijst naar het met de gemeente Oost Gelre afgesloten contract. "Daarin zijn de met elkaar gemaakte afspraken vastgelegd. Voor de provinciale rotondes hanteren wij overal dezelfde, enigszins sobere normen. Bij een overdracht van het onderhoud mag de gemeente naar eigen inzicht te werk gaan als het maar binnen het raamwerk van de gestelde normen blijft."
Woordvoerder Andre te Brake namens de gemeente Oost Gelre geeft toe dat het contract er nog steeds ligt. "Als gevolg van verschillende inzichten treden er op uitvoeringsniveau echter de nodige stagnaties op met als resultaat de huidige belabberde situatie. Maar toegegeven, zoals de rotondes er nu bijliggen, is geen gezicht, kan absoluut niet!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant