Er werd een jaar geleden geproost op een succesvolle toekomst. Foto: Henri Walterbos
Er werd een jaar geleden geproost op een succesvolle toekomst. Foto: Henri Walterbos (Foto: )

Brouwersnös en Grolsch succesvol op World Beer Awards

'Kloeck Volck' naam gezamenlijk 'Slag om Grolle bier'

Door Henri Walterbos

LONDEN/GROENLO - Er valt mooi biernieuws te melden uit bierstad Groenlo. Brouwersnös was zeer succesvol op de World Beer Award in Londen door liefst zes grote prijzen te behalen. Het was de eerste keer dat de sinds een jaar opererende speciaalbrouwerij deelnam aan de meest gerenommeerde internationale biercompetitie die ieder jaar plaatsvindt in Londen.

Met ingang van heden mogen de bieren Ne Toffen (amber), Frolijke Frans (pale ale), Willemken (vier granen blond) en Kopstoot (een gin-infused bier dat samen met Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije uit Zwolle is ontwikkeld) de titel 'Netherlands Winner' dragen. Bovendien heeft de internationale jury van biersommeliers Tweeduuster (dubbel) 'Gold' toegekend en Zwaar Geschut (quadrupel) de 'Silver' medaille. Ook Grolsch, met haar roots en historie in Groenlo, was met haar speciaalbieren zeer succesvol op dezelfde World Beer Awards. Kanon, vernoemd naar het Grolse kanon, Lentebok, Weizen 0.0%, Weizen, Weizen-IPA en Zomerbok zijn verkozen als beste speciaalbieren van Nederland in hun soort. Ook de Saison viel in de prijzen en won een zilveren medaille.

'Kloeck Volck'
De band tussen Grolsch en Brouwersnös is zeer intens en hecht. Beide brouwerijen kondigden onlangs aan dat men gezamenlijk een bier zou gaan ontwikkelen en brouwen ter gelegenheid van de Slag om Grolle, in nauwe samenwerking met de organisatie van het re-enactmentevenement. De voorbereidingen zijn al een half jaar in volle gang. Recent deden beide brouwerijen op social media een oproep aan hun volgers en liefhebbers een keuze te maken uit een drietal historische namen: Dulcken (stadscommendant van vesting Grolle), Kloeck Volck (eerbetoon aan de Grolse bevolking) of Lambert (ondercommandant van de Spaanse troepen).
Er is massaal gestemd. Met overgrote meerderheid werd de naam Kloeck Volck gekozen, als volgt verwoord door beiden: "De overmacht aan volk en materiaal waarmee Frederik Hendrik in de avond van 20 juli 1627 voor Groenlo kwam, moet overweldigend geweest zijn. Toch is men in het leger van de prins onder de indruk van de felheid en moed waarmee de inwoners hun stad verdedigen. De Staatse legerleiding voorziet dat de stad zich niet zonder slag of stoot over zal geven. Er wordt vanuit Grolle sterk met musketten op de aanvallers geschoten en het zal zonder twijfel nog menig 'hart hooft' kosten voordat de stadswal bereikt zal worden. Een vooruitziende blik! De verdedigers van de starcke Stadt Grolle: Kloeck Volck dus."

Meer berichten