Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Vechten voor onze zelfstandigheid

De Torenwachter: wij vechten tot de laatste druppel voor onze zelfstandigheid

Ik had beloofd iets te vertellen over onze zelfstandigheid, beste toeristen. Jullie staan zo'n beetje op het punt naar huis te vertrekken. Niet dat jullie dat zo graag willen, maar omdat het moet van de werkgever. Ik weet wel dat jullie de schijn ophouden zelf ook ondernemer te zijn met een dijk van een bedrijf. Jullie bestaan louter uit ondernemers, maar er zijn in de praktijk natuurlijk veel meer werknemers dan werkgevers. Laat dat duidelijk zijn. Wij Grollenaren trappen niet in die opgewonden prietpraat over geweldige bedrijven die jullie hebben. Gewoon maandag weer naar die duffe baan met dat meer dan vervelende zogenaamd alles wetende achterbakse diensthoofd en met veel te lange werkuren en veel te weinig moneten. Ik leef met jullie mee.

Maar over onze zelfstandigheid hier. Misschien hebben jullie gelezen dat er sprake is van het vormen van één grote gemeente hier in de Achterhoek. Waarom? Omdat de dames en heren bestuurders het niet meer aankunnen. Ze kunnen de huidige omvang al niet meer aan en daarom gaan ze voor groter, duidelijk toch? Het nemen van besluiten over zaken die de grenzen van de diverse deelnemende gemeenten overschrijden wil maar niet echt lukken. Natuurlijk ligt het steeds aan de andere gemeenten want de eigen gemeente heeft de zaakjes meer dan op orde, laat dat duidelijk zijn. Bij ons klopt alles, jammer dat die andere gemeenten niet zien hoe wij vooruitdenken met respect voor de burger, de omgeving, Sinterklaas en het jeu-de-boulesspel.

We zouden de krachten moeten bundelen, eenheid is macht, samen de schouders eronder, samen vooruitdenken, elkaar wat gunnen, oog hebben voor de noden en als die er niet zijn dan creëren die noden. Hét recept en dé oplossing is dan een mammoetgemeente. Dan komt er natuurlijk een oproep dat ze hoogwaardige bestuurders moeten hebben, topambtenaren en superdeskundigen.

En natuurlijk een burgemeester waar een dot van een profielschets voor wordt gemaakt. Dat het een 'verbinder' moet zijn, een people manager, man of vrouw (m/v) of liever nog omgekeerd, een tactvol mens met een open mind, een mensenmens, met oren en ogen voor de hele samenleving.

Ik word toch zo moe van die teksten, goh wat word ik moe van dit soort teksten zeg.

Ik blijf snakken naar een kleine gemeente waar ze nog een burgemeester hebben die eigenlijk niks hoeft te weten. Dat zou toch prachtig zijn en als ze een nieuwe nodig hebben ook een ander soort advertentie. Zo van: "Onze gemeente stelt geen eisen. Geen diploma's? Prima. Heb je ook geen opleiding dan ben je iemand die past bij de meeste van onze inwoners. Niet veel zin om iets te veranderen? Heel goed, want het is hier al mooi en zo moet het ook blijven. Gooi er een jofele brief tegenaan en je hoort van ons!"

Wat zeggen jullie? Zijn we kansloos bij zo'n doelstelling? Ja, ik ben het een beetje met jullie eens; we hebben de slag om zelfstandigheid jaren geleden al verloren, maar het blijft niettemin knagen.

Diep in ons Grolse hart hopen we toch nog zelfstandig te blijven; je hebt er veel fantasie voor nodig maar dan heb je ook wat. Kijk, dat kunnen ze ons niet afnemen, dat markante Grolse gevoel.

Ik begrijp dat jullie nu gaan roepen: zo is het wel genoeg. Maar neem iets van de geest mee, lees ook thuis de Groenlose Gids (digitaal is-ie d'r wel altijd) en probeer iets van ons gevoel voor dit stadje over te nemen.

Ik ga me nu weer bezighouden met (serieuze) zaken. Mooie reis naar huis gewenst.


Torenwachter

Meer berichten