De huldiging van de koningsparen, uren later dan gepland.
De huldiging van de koningsparen, uren later dan gepland.

Jubileumeditie Grolse kermis groot succes

GROENLO - Niet één van de dertig vrouwen die meededen aan het vogelschieten maar ‘gewoon’, net als alle voorgaande, een man als schutterskoning: Harrie Weenink. Het had wat voeten aarde want pas om 17:38 uur, een absoluut record en bij het 896ste schot, gaf de vogel zich gewonnen. Harry Weenink mag zich een jaar lang schutterskoning van Grolle noemen. Saimi Woertman gooide de vogel eraf en ook dit jaar is er dus een knuppelkoningin en geen knuppelkoning. Stijn Berentsen is de nieuwe jeugdkoning.

Tekst en foto's Kyra Broshuis

Enquete
Speciaal voor het 175-jarig jubileum van de Stichting Grolse Kermis konden dit jaar, voor het eerst in de geschiedenis, ook vrouwen meedoen aan het vogelschieten. En mannen aan het knuppelgooien. Bij zowel het schieten als het gooien deden ongeveer dertig mensen ‘van het andere geslacht’ mee. In totaal schiet er een kleine 300 m/v mee op de vogel. Voorzitter Marcel Oldenkotte opent de spelen en zegt dat de activiteiten vandaag genderneutraal zijn. Ook wijst hij de vele aanwezigen nog even op de mogelijkheid een enquête in te vullen. “We willen graag jullie mening weten, of we er wat mee doen is een tweede”, zo grapt hij. Het enquêteformulier geeft drie keuzemogelijkheden; gemengd vogelgooien en vogelschieten, vogelschieten/vogelgooien voor mannen óf vrouwen (in totaal dus vier vogels) of vogelgooien voor de dames en vogelschieten voor de heren. De eerste vrouw die deze maandag een schot mag lossen, is burgemeester Annette Bronsvoort, op de voet gevolgd door wethouder Marieke Frank. Bij het knuppelgooien was het de dappere Tim Hubers die zijn vriendengroep voorging bij het gooien naar de vogel.

Oneliners
De maandag, voor velen de allermooiste kermisdag, verloopt uitstekend. Het is droog, een fijne temperatuur en ‘s middags ronduit zomers. Spreekstalmeesters Joost Frank en Kees Porskamp zijn op dreef en slingeren de ene oneliner na de andere de microfoon in. Zo zegt Porskamp over zijn broer Rob dat ie vandaag onder een petje te vangen is en waarschuwt Frank de vrouwen voor de terugslag; ‘dat heb je vaak na zo’n dag’. Over deelnemer Willem te Molder zegt Frank ‘doar scheet he weer veur de zovölste keer’.

Voor in de boeken
De traditionele halve liter wordt veelvuldig besteld en de sfeer is ontspannen en gezellig. Penningmeester Ronald Brockötter van de Stichting Grolse Kermis is zeer te spreken over het verloop van de jubileumeditie. “We waren vooraf best wat voorzichtig want het valt nu echt midden in de vakantie. Dan is het des te mooier om te zien dat zoveel Grollenaren de afgelopen dagen en vandaag naar de tent komen. Ook veel Grollenaren die elders wonen komen altijd graag terug voor de kermis, fantastisch om te zien.” De Grolse Kermis kende een natte start maar dat heeft de Grollenaren niet weerhouden naar het feestterrein aan de Maliebaan te gaan. De 175ste editie was er één voor in de boeken, ondanks de natte start.

Volgend jaar is de Grolse kermis op 14, 15, 16 en 17 augustus.

Uitslagen volgen.

Meer berichten