Zomer in Gelderland in Zwolle met meer dan duizend belangstellenden. Foto Theo Huijskes
Zomer in Gelderland in Zwolle met meer dan duizend belangstellenden. Foto Theo Huijskes

Met ‘Zomer in Gelderland’ stijgt Zwolle boven zichzelf uit

'Met mekare ….. veur mekare! in de praktijk gebracht'

Door Theo Huijskes

ZWOLLE - Donderdag 22 augustus 2019. Alle 689 Zwollenaren - de veronderstelling overheerst dat die op het evenemententerrein 't Strootman aanwezig zijn - komen superlatieven tekort om hun grote succes naar buiten te ventileren. Jong en oud in het buurtschap nabij Groenlo zijn er helemaal van overtuigd: "Met de deelname aan 'Zomer in Gelderland', waarbij een voorlopige tweede plaats in de wacht wordt gesleept, heeft Zwolle zichzelf een grote dienst bewezen. Zwolle is boven zichzelf uitgestegen, het motto: 'Met mekare ….. veur mekare!' is niet alleen in woorden, maar ook in daden waar gemaakt, kortom Zwolle heeft zichzelf op de kaart gezet."

De gehele dag is het aan de Oude Klaverdijk een drukte van belang. Reeds vanaf vroeg op de morgen zijn alle ingrediënten aanwezig voor een geslaagde dag. Het weer werkt in alle opzichten mee, het evenemententerrein ligt er, naast het hebben van een idyllische karakter, uitstekend bij, alle voorzieningen ten behoeve van de als voorprogramma van de jaarlijkse kermis te kwalificeren mega-activiteit zijn getroffen. Iedereen heeft goede zin, staat te popelen om een handje te helpen c.q. een steentje bij te dragen om op die manier het echte in Zwolle aanwezige gemeenschapsgevoel in de praktijk te brengen.

Omroep Gelderland
Het team van Omroep Gelderland is reeds vroeg op de morgen aanwezig om de nodige voorbereidingen te treffen. Volgens Narell Keizer - producer, floormanager dan wel opnameleider - is ten behoeve van de radio-uitzending een drietal teamleden reeds om 7.00 uur 's morgens aanwezig. "Dat breidt zich gedurende de dag uit tot in totaal dertig personen tijdens de grote finale." Keizer is reeds vanaf het allereerste begin van de partij. "Dit is het tiende jaar dat wij dit programma maken en ik ben er ieder jaar bij geweest. Zwolle is deze keer de 14de plaats in Gelderland. Morgen Emst en volgende week nog een vijftal plaatsen brengt het totaal op twintig. Mede omdat iedere keer, iedere dag anders is, blijft het telkenmale een uitdaging, geweldig leuk om te doen."

Zwolle op zijn best
Terwijl teamleidster Emily Halleriet alle hoeken van het terrein invliegt om alles perfect te laten verlopen, laat teamlid André Huurneman weten dat maar liefst tien Zwolse verenigingen hun medewerking verlenen en in de openingsparade zich aan het talrijke publiek zullen presenteren. "Het feit dat wij hiervoor tachtig jongeren zonder moeite hebben kunnen porren, zegt genoeg." Huurneman hoopt uiteindelijk op een hoog financieel gewin, dat ten goede komt aan de viering van het 100-jarig bestaan in 2022 van de Zwolse basisschool St. Ludgerus. Hiervoor dienen een viertal opdrachten te worden uitgevoerd. De hoofdopdracht, die men pas op de morgen van het gebeuren zelf krijgt te horen, staat helemaal in het teken van het natuurpark 'De Leemputten'. De bedoeling is een replica te maken van de oude, nostalgische leemtram met wagons en daarbij op de achtergrond een nagemaakt voorfront van de voormalige FOW-steenfabriek in Groenlo. Een megaklus, die door Zwolse vaklieden en overige vrijwilligers op een fenomenale wijze wordt geklaard.

Apotheose met Angelique Krüger
Na alle voorbereidingen en noodzakelijke proefopnames vindt de apotheose van de dag (tevens de rechtstreekse tv-uitzending van Omroep Gelderland), met voorop de alom populaire presentatrice Angelique Krüger, plaats tussen 18.20 uur en 19.00 uur. Voorafgegaan door de eerste opdracht, een kleurrijke parade, vindt vervolgens de uitvoering dan wel afwerking en uiteindelijk het resultaat plaats van de overige drie opdrachten. Levert de parade een bedrag op van 150 euro, wat de bezoekers betreft wordt een aantal geteld van maar liefst 1.081 mensen, goed voor 250 euro. De petjesopdracht en de ludieke weegschaalopdracht scoren beide het maximaal haalbare, hetgeen weer tweemaal over 250 euro oplevert, dat een eindbedrag van 900 euro als resultaat tot gevolg heeft. Daarbij gevoegd een extra bijdrage van 125 euro voor het geveilde t-shirt van Angelique Krüger, maakt het eindtotaal van maar liefst 1.025 euro.

"Een fantastisch eindresultaat, ik heb er geen woorden voor. Als Zwolle zijn wij hier heel blij mee", aldus een slotreactie van teamleidster Emily Halleriet.
Met een eindresultaat van 534 punten neemt Zwolle na Boven-Leeuwen met 537 punten op dat moment een voorlopige tweede plaats op de eindrangschikking in beslag. Een en ander nadat veertien plaatsen in Gelderland hun inbreng hebben geleverd. Zoals aangegeven komen na Zwolle nog zes plaatsen aan bod. Na vrijdag Emst, zijn dat deze week achtereenvolgens Appel-Driedorp, Etten, Loo, Terborg en Laag-Soeren.

Meer berichten