Vlnr: Wil van Lith en Martin Wijgerink van Groenkracht en Ruud Krabbenborg van Zonnig Zieuwent. Foto: Kyra Broshuis
Vlnr: Wil van Lith en Martin Wijgerink van Groenkracht en Ruud Krabbenborg van Zonnig Zieuwent. Foto: Kyra Broshuis (Foto: Kyra Broshuis)

Energiebeurs in Groenlo; voor grote en kleine veranderingen

OOST GELRE- ‘Alle veranderingen, hoe groot of klein ook zijn belangrijk; het gaat uiteindelijk om bewustwording.’ Dat zegt de organisatie van de Energiebeurs die op zaterdag 21 september in De Mattelier in Groenlo wordt gehouden.

Door Kyra Brosuis

Voor deze beurs hebben Groenkracht (Groenlo), Zonnig Zieuwent, Vragender Duurzaam en de gemeente Oost Gelre de handen ineen geslagen. Op de Energiebeurs zijn veel regionale bedrijven aanwezig die de bezoekers zullen informeren over isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, vloerverwarming, subsidiemogelijkheden, e-bikes, biomassa, ecowoningen, duurzaamheidsleningen, infraroodverwarming, isolatiematerialen en nog veel meer. Alles gericht op het besparen van energie. Goed voor het milieu en voor de financiën.

Informatiestands en lezingen
Joske Elsinghorst van BS22 en Wil van Lith en Martin Wijgerink van Groenkracht vertellen over de opzet van de beurs: “We hebben zo’n 15 stands waar bezoekers informatie kunnen halen. Daarnaast hebben we vier hele interessante lezingen. Zo komt John Arink van de biologisch boerderij Arink uit Lievelde vertellen over zijn filosofie en hoe hij dat heeft toegepast in zijn gebouwen. Arink wil toe naar een eeuwigdurende kringloop en zo onder andere de klimaatverandering temperen. Ook Marieke van Driel zal een lezing verzorgen. Van Driel heeft een eigen bedrijf (Marieke heeft een Missie) en adviseert particulieren en bedrijven die actief willen bijdragen aan een duurzame wereld. Daarnaast verzorgen adviseurs van AGEM een lezing. Tijdens de beurs is er een interviewronde met inwoners van Oost Gelre die zelf hun huis al hebben verduurzaamd. Het Energieloket van de gemeente is aanwezig en Bart Porskamp komt als wethouder de beurs openen”

'Energiebewust en duurzaam bezig zijn kan in kleine stappen'

Belangrijke samenwerking
Groenkracht is de initiatiefnemer van deze beurs. “Wij zijn altijd bezig met nieuwe activiteiten”, zeggen Van Lith en Wijgerink. “Vorig jaar hebben we de elektrische autodag bij Brouwersnös georganiseerd en nu zijn we bezig met twee nieuwe daken voor zonnepanelen; twee Groenlose particulieren stellen hun schuurdak ter beschikking aan burgers die energie op willen wekken op het dak van iemand anders. We hebben nu heel bewust de samenwerking gezocht met Vragender Duurzaam en Zonnig Zieuwent. Zij hebben voor hun leden ook al een beurs georganiseerd. Met z’n drieën willen we elk jaar met een evenement inwoners blijven informeren en inspireren. We kunnen veel van elkaar leren en we hebben uiteindelijk hetzelfde doel; een duurzame woonomgeving. We hebben alle drie goede contacten met AGEM en de gemeente.”

Zelf initiatief nemen
De drie coöperaties willen tijdens de beurs ook onderzoeken waar nu precies behoefte aan is. “Daar kunnen we dan goed op inspelen. Energiebewust en duurzaam bezig zijn kan in kleine stappen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de electrocars van de Molenberg en de Antoniushove. Dat is een enorm succes; we hopen op meer van dit soort ontwikkelingen.” Elsinghorst vindt het mooi dat er in Oost Gelre door de inwoners zelf van alles ondernomen wordt op het gebied van duurzaamheid: “In onze gemeente denken we vaak; dat kunnen en doen we zelf wel. Een prima ontwikkeling!”

Wilt u weten hoe u kunt bijdragen aan energiebesparing? Op zaterdag 21 september bent u van harte welkom op de Energiebeurs in De Mattelier in Groenlo van 10:30 tot 16:00 uur.

Tip van de organisatie: op 21 september is ook het Solarpark op de Laarberg te bezoeken!

Meer berichten