In november start een nieuwe inloopvoorziening voor beginnend dementerenden in De Mattelier.
In november start een nieuwe inloopvoorziening voor beginnend dementerenden in De Mattelier. (Foto: Kyra Broshuis)

Laagdrempelige inloop voor mensen met dementie

OOST GELRE- De gemeente Oost Gelre stelt 50.000 euro beschikbaar voor inloopvoorziening in de Stadskamer/Dorpskamer voor mensen met geheugenklachten/beginnende dementie. De Stadskamer bevindt zich in Groenlo in De Mattelier en de Dorpskamer in Lichtenvoorde in Den Diek. Het betreft een pilot voor de periode van twee jaar, vertelt wethouder Jos Hoenderboom.

Door Kyra Broshuis

Aantal ouderen met geheugenproblemen blijft stijgen
"Onze gemeente is al officieel een dementievriendelijke gemeente maar we willen blijven investeren. Het aantal ouderen met geheugenproblemen stijgt, in Oost Gelre hadden we in 2015 al 500 inwoners met dementie en dat aantal zal de komende jaren sterk oplopen", legt de wethouder uit. "We willen dan ook 50.000 euro voor deze pilot beschikbaar stellen vanuit het WMO-preventiebudget. Er zijn lange wachtlijsten voor de verschillende dagbestedingen en we horen van andere inloopvoorzieningen in de onze gemeente dat mensen bij wie de eerste verschijnselen van dementie zich voordoen, zich vaak terugtrekken. Dat is ontzettend jammer en dat willen we graag voorkomen. We willen niet dat mensen thuis blijven zitten en geïsoleerd raken. Als mensen thuis blijven komt er nog meer druk op de mantelzorgers en dat is niet wenselijk."

Eenzaamheid voorkomen
Hoenderboom verwacht dat de nieuwe inloopvoorziening in een behoefte zal voorzien. "Natuurlijk zal het best wat inspanning vergen om de mensen zover te krijgen; daarom wordt het ook echt heel laagdrempelig. De geheugenproblemen maken dat deze groep zich niet (meer) thuis voelt op plekken waar ze voor het ontstaan van hun problemen anderen ontmoetten. Bij de Stadskamer kunnen de mensen straks gewoon binnenlopen. We hebben goede connecties met veel zorgverleners en zij zullen de mensen ook doorverwijzen. Bovendien heeft de Stadskamer/Dorpskamer zijn succes al wel bewezen. De verwachting is dat dat ook met deze nieuwe inloopvoorziening het geval zal zijn."

De gemeente wil de pilot gebruiken om te kijken naar een mogelijke kostenbesparing op voorliggende voorzieningen. "De doelgroep mensen met geheugenproblemen/ beginnende dementie komt al snel in aanmerking voor een indicatie dagbesteding. De pilot moet duidelijk maken of deze groep gebruik kan maken van deze voorziening waardoor zij later een beroep doen op geïndiceerde dagbesteding. Het gaat hier om een unieke pilot die waar we dan ook veel publiciteit aan willen geven", zo besluit Hoenderboom. De pilot start in november.

Meer berichten