Vlnr. Christof Elsinghorst, Tim Ebbers, Mark Ebbers en Noël Versteegen. Foto: Henri Walterbos
Vlnr. Christof Elsinghorst, Tim Ebbers, Mark Ebbers en Noël Versteegen. Foto: Henri Walterbos

'Heimwee noar Grolle' genomineerd voor Gelderse Kleiroze

Algemeen

Tröntjesfestival 2019 nadert

Door Henri Walterbos

GROENLO - De vakanties zitten er weer op. Het ritme van alledag maakt zich weer meester van ons allen. Grolle bruist, dus maakt Bourgondisch Grolle zich weer op voor de najaarsfeestjes en –activiteiten. Het JazzVesteval, de Slag om Grolle, Bokbierfestival, en daarna alweer snel de 'Elfde van de Elfde', oftewel de opening en aftrap van het nieuwe carnavalsseizoen, op 11 november. Met het Tröntjesfestival in Bar de Lange Gang als belangrijkste onderdeel van de aftrap van 'het vijfde seizoen'. Wat wordt de opvolger van 'Het Licht-En-Voor-De-Stad', van de hand van Jan Klein Gunnewiek, Nico Ressing en Marcel Loff? Wie is de volgende winnaar van de Chris Muetstege-bokaal? Wie wint daarnaast de Tom Smits Muzieknoot, de prijs voor meest verrassende inzending?

De inzendingen dienen geschreven te worden in het (Grolse) dialect en voorzien te zijn van authentieke muziek (geen cover). De nummers worden op '11-11' uitgevoerd door de Tröntjesband. "De inzending mag uiteraard een ouderwets gezellige schlager zijn, een pop- of rocknummer, een ballade, noem maar op. Iedereen is hier vrij in", vertelt muzikaal leider van de Tröntjesband Tim Ebbers. "Grolle en de Grollenaren kunnen op zoveel mooie en verschillende manieren bezongen worden. Dat heeft het verleden wel geleerd met prachtige schlagers, ware pareltjes en swingende popnummers", vult Patrick Pos aan.

Liedjes kunnen worden 'ingeleverd' op mailadres tim_tus@live.nl en als het nog op een cassettebandje is mag het in de voordeurbrievenbus van Lievelderstraat 3 in Groenlo. Inzenden kan tot en met 20 september.

Gelderse Kleiroze
Dat in Groenlo prachtige Tröntjes worden geschreven ontgaat ook de buitenwereld niet. Op Omroep Gelderland komen ze voorbij, maar ook op andere dialectzenders in geheel Nederland inmiddels. "Best wel een grote eer", vindt Pos. "De nummers worden zeer gewaardeerd. Ze klinken ook geweldig omdat we de liedjes professioneel opnemen. We krijgen daardoor weleens verzoeken een cd op te sturen, zoals een mevrouw die ieder jaar op Marveld Recreatie staat. Zij heeft iets met Groenlo daardoor. Toen ze een Grols liedje hoorde, wilde ze graag de gehele cd. Leuk toch."

Sinds de invoering van de Gelderse Kleiroze (ereprijs voor het beste dialectlied uit Achterhoek en Liemers) drongen tal van Grolse liederen al door tot de laatste 16 waaruit een keuze wordt gemaakt door de vakjury. Tot een nominatie kwam het echter nog niet. Tot dit jaar. Dit jaar is 'Heimwee noar Grolle (Ik wil vleegen)', van de hand van Mark Ebbers, in de door Christof Elsinghorst in december opgenomen versie, zelfs een van de drie genomineerden voor de Gelderse Kleiroze. Acht radiomakers uit Achterhoek en Liemers, samen de vakjury voor de Gelderse Kleiroze, hebben de oogst van uitgebrachte streektaalliedjes tussen juni 2018 en mei 2019 beoordeeld. Ze selecteerden de 16 meest bijzondere. Hieruit koos de jury drie genomineerden. De Gelderse Kleiroze is inmiddels de belangrijkste Oost-Gelderse muziekprijs voor een 'haevig' liedje in de streektaal. Naast 'Heimwee .. zijn genomineerd 'Momento mori' van JanWilm Tolkamp en 'Wankel evenwicht' van Edwin Ebbers. Het publiek beslist uiteindelijk wie de Gelderse Kleiroze mee naar huis mag nemen door middel van een stem uit te brengen deze middag.

Kaartverkoop
Tijdens het Streektaalfestival Plat Gespöld in de DRU Cultuurfabriek op zondagmiddag 15 september. In de DRU Cultuurfabriek verzorgen alle genomineerden een kwartier met hun repertoire. Naast 'Heimwee noar Grolle' brengt de akoestische versie van de Knunnekes Tröntjesband de liederen 'Mien Stadt', 'Ik heur hier' en 'Toafel van mien herinnering.' Naast de genomineerden zijn er optredens van Merel Geerdink, succesvol deelneemster aan Voice Kids 2019. Zij zingt onder andere liedjes van zangeres Sandra Vanreijs in het Winterswijks dialect. Het duo Tom en Joël zingt Normaal-liedjes. Good old Dick van Altena is ook van de partij, hij brengt ballads in het Betuws dialect. Kaarten voor deze bijzondere editie van Plat Gespöld zijn verkrijgbaar via www.drucultuurfabriek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant