Wethouder Bart Porskamp tussen Henk Johannink en de brouwers Johan Schröder en Gerti van Hal. Foto: Henri Walterbos
Wethouder Bart Porskamp tussen Henk Johannink en de brouwers Johan Schröder en Gerti van Hal. Foto: Henri Walterbos

Grolse stadsbrouwerij presenteert eigen bokbier

'Bokbier zit vol met verhalen en tradities'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Bezoekers van het proeflokaal, en dan met name de terrasgasten, zagen hem afgelopen zomer al in de haag staan, nieuwsgierig naar binnen loerend. De houten bok. Het waren de eerste stappen op weg naar een vaste plek op de biermenukaart en het interieur van het proeflokaal van speciaalbierbrouwerij Brouwersnös. Uiteraard wordt nieuw bier ten doop gehouden in zijn geboorteplaats en mogen de Grollenaren als eerste proeven en komen kroamschudden. Vele, vooral mannelijke, Grollenaren stellen zich graag beschikbaar als proefkonijn deze avond.

Productontwikkeling
Het is Henk Johannink, 'manager van alles' van Brouwersnös, die de avond opent. "Het gaat goed met Brouwersnös. We hebben zo'n 350 verkooppunten, vooral in Overijssel en de Achterhoek. We willen naar minimaal 1000 punten toe. De productontwikkeling is wel achtergebleven. Dat hebben we een beetje onderschat. We hebben acht bieren in de markt gezet en nog niet de beloofde nieuwe biertjes om de twee maand gerealiseerd. We wilden eerst alles wat betreft die acht bieren en het proces kwalitatief onder controle krijgen. Nu is het moment daar dat we weer nieuwe bieren gaan bedenken, met als eerste ons eigen bokbier. Dat lag voor de hand. Bokbier is het grootste speciaalbiersegment dat er is en het kent de meeste historie. Dat gaat al naar zo'n 400 jaar terug. Pils kent daarentegen maar een geschiedenis van zo'n 150 jaar. Elke brouwer heeft wel zijn eigen bokbier. Bokbier zit vol met verhalen en tradities. Vroeger was het altijd de eerste dag van de herfst of van oktober. Dat was altijd wel een ding, net zoals de eerste nieuwe haring, de eerste asperges en de eerste mosselen. Dat zijn mooie seizoensmomenten. Het is wel jammer dat het ieder jaar, net zoals de pepernoten, veel eerder in de winkels ligt dan het eigenlijke moment is. Jammer maar we moeten wel mee, want anders is de handel alweer geweest. Dus in plaats van begin oktober is er al bokbier vanaf begin september. Ons eerste bokbier is afgelopen week uitgeleverd. Binnen vier dagen was de voorraad die we voor september gepland hadden al weg. Eind deze week is het er weer. Het staat nu nog te rijpen op de fles."

Bok op de haverkist
Brouwersnös geeft ook het eigen bokbiertje een speciale naam: 'Bok op de haverkist', bedacht door Annet Schuiling uit Groenlo, vriendin van logo- en etiketontwerper van de brouwerij Willem te Molder. "Een mooie naam, ook omdat het met haver gemaakt wordt. Het is een fris en fijn doordrinkbaar biertje geworden, met als extra ingrediënten sinaasappel en zwarte peper." Een trotse Wethouder Bart Porskamp krijgt de eer het eerste bokbiertje te tappen en te proeven. Zijn reactie na een eerste teug;:"Lekker, ja echt lekker." Wel geeft hij de aanwezigen een boodschap mee, al glimlachend: "Laat het u allen smaken, maar als overheidsdienaar zeg ik ook 'drink met mate'". De reacties zijn vooral eensluidend hetzelfde, al is er ook iemand die na zijn bokbiertje zegt 'iets te missen'. Brouwer Johan Schröder is er blij mee. "Ik ben pas tevreden als er ook mensen zijn die niet tevreden zijn. Daar kan ik iets mee."
Als het gezelligheidshalte toeneemt komt kenner en liefhebber 'Mooien Muiter' Arjan Snijders binnen. Hij heeft het verhaal van Johannink niet gehoord. Hem wordt als proef op de som gevraagd welke ingrediënten hij proeft als hij aan zijn eerste glas nipt. Na een paar seconden. "Ik proef volgens mij sinaasappel, en iets van kruiden. Peper volgens mij." Omstanders kijken verbaasd. De ware kenner, en liefhebber.

Meer berichten