De Oude Calixtus staat centraal tijdens de Slag om Grolle. Foto: Theo Huijskes/Achterhoek Nieuws
De Oude Calixtus staat centraal tijdens de Slag om Grolle. Foto: Theo Huijskes/Achterhoek Nieuws

Oude Calixtuskerk bourgondisch middelpunt 'Slag om Grolle'

'De Slag om Grolle is een parel op de evenementenkaart van de Achterhoek'

Door Henri Walterbos

GROENLO - De Oude Calixtuskerk zal ook tijdens de Slag om Grolle, 18, 19 en 20 oktober, bruisen van activiteiten. Geheel in stijl van het evenement. Volop muziek, eten en drinken. District East Events uit Groenlo, bekend van het Oktoberfest Groenlo en Speciaalbierfestival Hopdonder in de dezelfde locatie, tekent voor de organisatie. Grollenaar Niek Lansink is trots drie dagen lang met de Oude Calixtuskerk als ontmoetingsplek en middelpunt van de Slag om Grolle voor de vele duizenden bezoekers die Groenlo aan zullen doen, te mogen fungeren. "De Slag om Grolle is een fantastisch authentiek evenement. Ik heb daar wel iets mee als Grollenaar. Het is iedere keer weer geweldig georganiseerd. Een evenement om trots op te zijn. Daar wil je bij zijn, daar wil je aan meewerken. Naast de duizenden re-enactors die vanuit alle uithoeken van de wereld naar Groenlo toekomen deze dagen, doen steeds meer Grollenaren en verenigingen en buurten mee aan het evenement. De eerste baarden worden al gekweekt, zag ik. Dat is toch prachtig."

Entertainment
De kerk kent een fraaie affiche gedurende het Slag om Grolle-weekend. Drie dagen lang bourgondische festiviteiten. Traditionele muziek maar ook een coverband om zo een breed publiek te trekken. Op vrijdag 18 oktober gaat de kerk vanaf 14.30 uur open. Vanaf het einde van de middag en in de avond speelt het duo Oisín: gezellige Ierse muziek, met onder andere traditionele meezingers. Dit duo bestaat uit Dennis Jansen en Roosmarijn Tuenter. Zaterdag 19 oktober is de kerk vanaf 12. 30 uur open. In de middag zal Bergamasca optreden, een traditionele muziekgroep uit Polen. Dit drietal zal in akoestische setting en in klederdracht optreden. Het is niet alleen traditionele cultmuziek die de klok zal slaan. In de avond vanaf 20.30 uur zal de Ploddeband optreden, gezellige pop- en rockcovers "om het iedereen naar de zin te maken". Tussendoor is er achtergrondmuziek. Zondag 20 oktober gaat de kerk vanaf 10.00 uur open en zal Bergamasca wederom optreden.
Iedere dag zal ook mannenzangvereniging Inter Nos de Oude Calixtuskerk aandoen voor een optreden, om 15.30 uur. De mannen zullen drie dagen lang als monniken uitgedost gezangen verzorgen op diverse plekken, met onder meer Latijnse liederen. In het weekend zal ook de multimediafilm van de Slag om Grolle op het grote scherm te zien zijn in de kerk.

Bourgondische gerechten
De kerk zal sfeervol ingericht worden in 1627-stijl, tot en met het podium toe. "We hebben voor het interieur speciaal een prachtige eikenhouten bar gemaakt in de stijl van 1627. Er zullen ook gezellige statafels staan, en voldoende zitplekken. We willen groot uitpakken: een schitterend en uniek evenement. De Slag om Grolle is een parel op de evenementenkaart van de Achterhoek. De kerk zelf zal fraai uitgelicht worden het gehele weekend." Drie dagen lang kan er volop genoten worden van een zevental laagdrempelige bourgondische gerechten in de stijl van 1627, die op een speciaal gemaakte historisch verantwoorde menukaart komen te staan en snel geserveerd kunnen worden. "Voor deze gerechten zal een kok zorg dragen, samen met slager Maarten Wolters. We hebben een heel breed aanbod, waaronder stamppotten maar ook kanonskogels, de gehaktbal uit 1627."
De organisatie werkt samen met een groot aantal horecazaken aan een Grols gastvrij en gemoedelijk evenement. "Vrijdag en zaterdag gaan we tot 01.00 uur door, zondag tot een uur of 20.00 verwacht ik. Wij doen mee met de gezamenlijke munt van de horeca Groenlo. We tappen Grolsch uiteraard maar ook Kloeck Volk, het bier dat Grolsch samen met Brouwersnös brouwde speciaal voor het evenement. We hebben een prima samenwerking met de deelnemende horecazaken. Op de Wheme werken we ook mee aan het programma met de gezamenlijke deelnemende horecazaken. De entree in de Oude Calixtuskerk is het gehele weekend gratis."

Meer berichten